U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel

Zorg en herstel

'Zorg en herstel'

Wie niet meer (goed) voor zichzelf kan zorgen, kan een beroep doen op een heel scala aan hulpverleners. De Geestelijke Gezondheidszorg, afgekort GGZ, biedt behandeling, preventie, begeleiding en verzorging aan mensen met psychische of psychiatrische problemen en aan mensen met een verslaving. Psychose en schizofrenie vallen onder de psychiatrische problemen: doorgaans zijn medicijnen nodig om de problemen de baas te worden.

Het is nog niet zo heel lang terug dat een diagnose als schizofrenie zo ongeveer werd gebracht als het einde der tijden. Maar mede onder druk van de cliëntenbeweging groeide de roep om een hoopvoller perspectief: dat van herstel.

Denken vanuit herstel kan helpen om na te denken over andere vormen van zorg waarin niet meer de hulpverlening automatisch de regie heeft, maar de cliënt en zijn naasten. Omdat een mens meer is dan zijn ziekte. Eigen kracht conferenties zijn daarvan een mooi voorbeeld. Want herstellen is wat mensen zelf doen, rehabilitatie is wat hulpverleners kunnen doen om dat herstelproces te bevorderen.

sluit venster