U bent hier:
  1. home
  2.  > psychose
  3.  > symptomen

Symptomen

Hallucinaties

Iemand die psychotisch is kan iets horen, zien, ruiken of voelen dat er in werkelijkheid niet is. Deze ervaringen zijn voor de betrokkene zeer echt. Het horen van stemmen is de meest voorkomende hallucinatie. Soms geven stemmen commentaar op het gedrag of geven ze opdrachten. Een uitgebreide beschrijving van wat er in de hersenen gebeurt als iemand stemmen hoort vind je op de website van het UMCU

<< Hoogleraar psychiatrie Iris Sommer vertelt over de Stemmenpoli en hoe de behandeling werkt

Hallucinaties kunnen heel naar zijn voor degene die er last van heeft. Als de patiënt op de stemmen reageert, dan kan dit leiden tot vreemd of storend gedrag.

Wanen

Dit zijn persoonlijke overtuigingen die niet overeenstemmen met algemeen geaccepteerde opvattingen. Iemand denkt bijvoorbeeld dat hij buitengewone kwaliteiten heeft, rechtstreeks in verbinding staat met een hogere macht of zeker weet dat er een complot tegen hem wordt gesmeed. Gewone gebeurtenissen krijgen een speciale betekenis. Het is moeilijk iemand met wanen op andere gedachten te brengen: hij is hier vaak niet vanaf te brengen, ondanks bewijzen van het tegendeel.

Verward denken

Het denkproces kan te snel, te langzaam of chaotisch zijn. Vaak lukt het niet om helder te denken. Soms gaat het verband tussen gedachten verloren. Hierdoor is het moeilijk om te begrijpen wat iemand die psychotisch is precies bedoelt. Op zijn beurt kan hij weer moeite hebben om anderen te begrijpen. Dit komt doordat hij zich niet goed kan concentreren en problemen heeft met onthouden. Het kan hem vaak moeite kosten het gedrag van anderen te plaatsen.

Ontbrekend ziektebesef

Een belangrijk symptoom in het contact met patiënten, is 'anosognosia'. Dit verschijnsel, te vertalen als ontbrekend ziektebesef, is in Amerika op de kaart gezet door prof. dr. Xavier Amador en in Nederland door dr. Jules Tielens. Anosognosia is de belangrijkste reden waarom veel patienten problemen hebben met het slikken van medicijnen: ze zijn in hun beleving niet ziek.

sluit venster