U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > stigmabestrijding

Logo Samen Sterk tegen StigmaYpsilon tegen stigma

Ypsilon maakt werk van stigmabestrijding. Psychiatrische ziekten zijn net zo 'gewoon' als andere aandoeningen. Je hebt de pech er gevoelig voor te zijn of de ziekte heeft je per ongeluk getroffen. Dat geldt voor psychose en schizofrenie net zoals voor bijvoorbeeld suikerziekte. Ypsilon praat dan ook openlijk over oorzaak en gevolgen en stimuleert familie en naasten dat ook te doen.

Toolkit

Met de Antistigma toolkit voor familieleden wil Ypsilon familieleden helpen er wél mee naar buiten te komen. Bovendien willen we je uitnodigen om na te gaan in hoeverre jij zélf stigmatiseert. Want stigmatiseren doen we allemaal, maar het helpt als we weten op welke momenten we dat doen.

> Klik hier om naar de toolkit te gaan.

Generieke module destigmatisering

Bewustworden, praten en doen, heeft meer effect dan het voeren van campagnes om stigma te verminderen. De 'generieke module Destigmatisering' geeft handvatten aan cliënten, naasten én hulpverleners om stigma te verminderen.

De generieke module is ontwikkeld door het instituut Kwaliteitsontwikkeling GGz. Verschillende organisaties, waaronder Ypsilon, werkten mee aan de module. Generieke modules vormen een kwaliteitsstandaard waaraan alle zorgverleners zich moeten houden.

Klik hier om de module (met alle bijlagen) te downloaden.

Antistigmaclip

<< Actrice Glenn Close zet zich samen met haar zus in tegen stigma.
Bekijk hier het filmpje.

 

 

Ansichtkaart tegen stigma 

In het kader van een internationale antistigma-campagne verspreidde Ypsilon een ansichtkaart onder haar leden. Doel: beginnen bij de bron door mensen aan te spreken op ondoordachte, maar stigmatiserende uitspraken, slogans of reclameboodschappen. Gewraakte uitspraken kregen repliek van een groep vrijwilligers van de werkgroep stigmabestrijding, die consequent reageerde met een persoonlijke verhaal.
Met succes: in veel gevallen reageerde de aangeschrevene met verontschuldigingen en werd de uitspraak ingetrokken of van de zender gehaald.
De kaarten zijn op. Maar wie nieuwe uitspraken signaleert, kan dat melden via ypsilon@ypsilon.org. Je kunt natuurlijk ook zelf reageren. Het helpt!

Nóg een filmpje van Ypsilon tegen stigma

 

Filmmaker Kris Kristinsson maakte voor Ypsilon een filmpje.
In de clip, bedoeld  voor het algemene publiek, wordt korte metten gemaakt met vooroordelen die leven rondom schizofrenie >>

 

Andere voorbeelden

Maar er zijn meer mooie voorbeelden, ook van andere organisaties. Wat dacht je van deze:

<< Doe gewóón, over psychische aandoeningen; een animatie van ZON...

 

-->

sluit venster