U bent hier:
  1. home
  2.  > psychose

Help! Psychose in de familie

Als een familielid, partner of vriend een psychose krijgt, heeft dat grote gevolgen. Niet alleen voor hem of haar, maar ook voor familie en naasten. De nieuwe (online) Ypsilonbrochure ‘Help! Psychose in de familie’ geeft antwoord op veel vragen. Over de aandoening en het zorgaanbod, maar vooral over wat familie en naasten kunnen doen. Hoe ga ik om met mijn partner of zoon, hoe krijg ik contact met zijn hulpverlener, hoe blijf ik zelf overeind?
Maar ook onderwerpen als wonen, dwang en dubbele diagnose komen aan bod.

Klik hier om de brochure gratis in te zien en te downloaden.
Ga naar de webwinkel en bestel de papieren brochure..

Omschrijving psychose

Wat is een psychose?

Een psychose is een psychiatrische aandoening waarbij iemand het contact met de werkelijkheid kwijt is of die heel anders beleeft. Iemand kan in de war en angstig zijn. Veel mensen horen stemmen (hallucinaties) of hebben waanideeën. Ze denken bijvoorbeeld dat ze de wereld moeten redden. Of geloven dat anderen via de televisie of computer speciale berichten voor hen uitzenden. Of ze hebben het idee dat ze achtervolgd worden.
Regelmatig worden schizofrenie en psychose op één hoop gegooid. Dat is niet terecht. Een psychose kan ook eenmalig voorkomen, of optreden bij andere ziektebeelden zoals een manisch-depressieve (bi-polaire) stoornis of ernstige depressies. 

 

Psychosen zijn niet echt zeldzaam. Ongeveer 2 procent van de bevolking maakt er ooit in zijn leven eentje mee. Vaak blijft het niet bij één psychose. Mensen die eenmaal een psychose hebben meegemaakt hebben een grote kans om er vaker een te krijgen. Zij zijn psychosegevoelig.

Verschijnselen die horen bij een psychose zijn niet altijd reden tot ongerustheid. Zo is van zeezeilers die lange tijd op zee verblijven bekend dat ze soms stemmen gaan horen. En heel veel mensen herkennen het gevoel dat de mobiele telefoon in hun broek afgaat zonder dat dit echt het geval is. Er is pas reden tot ongerustheid als iemand zich door dit soort zaken laat leiden of eronder gebukt gaat.

<< Filmpje waarin Parnassia een beeld geeft van hoe het is om een psychose te hebben...

Psychosenet

PsychoseNet.nl is een website over psychosegevoeligheid. Je vindt hier nuchtere en hoopvolle informatie over psychosegevoeligheid en herstel in de vorm van interviews, animaties, blogs en hersteltips- en tools. Hieronder een filmpje met 10 tips. Ook heeft PsychoseNet een online e-mailspreekuur waar anoniem vragen gesteld kunnen worden. Klik hier om naar Psychosenet te gaan.

10 tips voor het omgaan met iemand die psychotisch is... >>
sluit venster