Onderzoek naar psychose
Oproep |
Kennisagenda Ypsilon
Overzicht recent onderzoek
Meewerken aan onderzoek
Kennisagenda
In de afgelopen 20 jaar is veel onderzoek gedaan naar schizofrenie en psychose. Het belang van familie daarbij wordt groter. Bij Ypsilon willen we ook zélf het wetenschappelijk onderzoek beïnvloeden door onze deskundigheid en ervaringskennis te vertalen in goede onderzoeksvragen.
De wensen die Ypsilon heeft zijn gebundeld in een eigen kennisagenda. Leden van de wetenschapscommissie stelden speerpunten vast (zie hieronder) en bepaalden welke rol Ypsilon moet nemen: zelf opdrachtgever zijn of zorgen dat anderen het op de agenda zetten.
Speerpunten kennisagenda |
Klik hier voor de visiesheet met de officiële standpunten van Ypsilon. Deze kunnen we gebruiken om te lobbyen voor onderzoek dat Ypsilon belangrijk vindt, maar dat nog niet door onderzoekers is opgepakt.
Overzicht recent onderzoek
Klik hier voor onderzoeken waarvoor proefpersonen worden gevraagd.
Start 'Cirkelen Rond Je Onderzoek' met 'Een gedeeld verhaal'Een projectgroep met daarin cliënten, naasten, zorgprofessionals en onderzoekers heeft subsidie binnengehaald van ZonMw, programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO), om mee te doen aan 'Cirkelen Rond Je Onderzoek' met het voorstel 'Een gedeeld verhaal'. Persoonlijk herstel is het proces naar een betekenisvol leven, ondanks psychische kwetsbaarheid. Sommige mensen met een ernstige psychische aandoening hebben langdurig behoefte aan 24-uurs zorg. Ook of juist dan is persoonlijk herstel mogelijk. Aandacht voor het levensverhaal kan bijdragen aan persoonlijk herstel en een hernieuwd toekomstperspectief. Ook kan aandacht hiervoor de samenwerking verbeteren tussen cliënt, naasten en professionals. In de langdurige zorg blijkt er in de praktijk vaak onvoldoende ruimte te zijn voor het levensverhaal. Deze praktijkkwestie gaan wij onderzoeken binnen ons project ‘Een gedeeld verhaal’. In onze projectgroep zijn vertegenwoordigd: cliënten (Anoiksis), naasten (MIND Ypsilon), zorgprofessionals van Mentrum (ggz) en Cordaan (beschermd wonen), en onderzoekers van de Academische Werkplaats EPA (Arkin/Amsterdam UMC). Gezamenlijk zullen wij van februari tot oktober 2021 deelnemen aan het traject ‘Cirkelen rond je onderzoek’. Dat is een methode die helpt bij het ontwerpen van een onderzoek dat aansluit bij de praktijk. Eind 2021 zullen wij dan bij ZonMw meedingen naar een grotere subsidie om ons onderzoeksvoorstel uit te mogen voeren. Deelnemers projectgroep: Wij worden ondersteund door een klankbordgroep: |
HAMLETT studieMensen die voor het eerst een psychose hebben gehad, krijgen meestal antipsychotica voorgeschreven. We weten dat deze medicijnen goed helpen om een psychose te behandelen en een volgende psychose te voorkomen. De huidige richtlijnen raden daarom aan om deze medicijnen tenminste 1 jaar na het verdwijnen van de psychose door te gebruiken. Sinds kort is er echter een aanwijzing dat vroeg afbouwen van antipsychotica op de lange termijn een gunstig effect kan hebben op het functioneren. De HAMLETT studie onderzoekt of de huidige richtlijnen het beste resultaat geven, of dat het beter is om de antipsychotica al eerder te gaan afbouwen. Opzet van de studie
Deelnemers worden door loting verdeeld over deze twee groepen. De behandelaar en deelnemer weten in welke groep hij/zij is ingeloot, maar de onderzoeker weet dit niet. Samenwerking Per regio zijn er cafébijeenkomsten om de samenwerking in de triade te bevorderen en kennis en ervaring met elkaar te delen. Informatie over medicijngebruik en afbouwen van antipsychotica, ontmoeting met organisaties die hulp kunnen bieden en interviews met ervaringsdeskundigen zijn onderdeel van deze bijeenkomsten. Wilt u meer weten? U kunt ook mailen: HAMLETTstudie@gmail.com of bellen: 088-7558672 (Utrecht) of 050-3614106 (Groningen). |
NHB-Psy
De Nederlandse Hersenbank maakte een voorlichtingsfilm over het NHB-Psy project, waaraan Jan Zandijk, toen voorzitter van Ypsilon, zijn medewerking verleende.
|
GROUP
Waarom krijgt de één wel een psychose en de ander niet? In Nederland hebben vier academische centra en GGZ-instellingen 10 jaar lang samengewerkt in een groot onderzoeksproject met de naam GROUP (Genetic Risk and Outcome of Psychosis). Doel van dit onderzoek was om risico- en beschermende factoren in kaart te brengen. Bij verschillende onderzoeken speelde Ypsilon een rol. Klik hier voor de website van het GROUP-project.
Het GROUP-project is in 2013 afgesloten.
Over een van de onderzoeken is dit filmpje gemaakt:
Meewerken aan onderzoek?Voor naasten en patiënten Voor onderzoekers |
Wil je verder lezen? Log in. Of word lid!
Want als je lid van Ypsilon bent, dan kunnen wij ook jou steunen. Met advies voor jouw persoonlijke situatie, met informatie op maat, met een luisterend oor en met vrijwilligers in jouw regio. Ypsilon komt dan ook op voor jou en je naaste met psychosegevoeligheid. Hoe groter hoe sterker!
Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggen