U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Johnny de Mol steunt bewustwordingscampagne 'Doe Eens Goed Gek'

31-10-2014

Johnny de Mol en Géza Weisz spelen mee in de bewustwordingscampagne Doe Eens Goed Gek, gericht op jongeren met een verhoogde mate van psychosegevoeligheid en vooral ook op hun omgeving. De campagne waarin ook Anoiksis en de Veerkrachtfabriek hebben meegedacht, heeft als doel om het onderwerp onder jongeren bespreekbaar te maken. In de hoop de grote onwetendheid rondom psychosen weg te nemen, een bijdrage te leveren aan een positievere beeldvorming en een tegenhanger te bieden aan de vele, veelal negatieve, vooroordelen over psychosegevoeligheid. 

De Doe Eens Goed Gek campagne bestaat uit twee videosnacks getiteld 'Gek op Sofie!'. Hierin nemen Johnny en Géza tijdens een date met Sofie, de bestaande vooroordelen en het stigma over psychosen op de hak. Daarnaast is, in samenwerking met experts en ervaringsdeskundigen de documentaire 'Wie is Sofie?' ontwikkeld. In deze korte documentaire wordt dieper ingegaan op de aanleiding van de campagne en de noodzaak van een betere bewustwording van psychosegevoelige jongeren zoals Sofie. 

Prof. Dr. Jim van Os stelt dat 100% van de mensen gevoelig is voor psychotische verschijnselen en één op de vier personen hier gedurende zijn leven, in meer of mindere mate, last van krijgt. Een psychose is een mengbeeld van vijf verschillende soorten ziekteverschijnselen. De één heeft gevoelens van wantrouwen, de ander hoort stemmen en weer een ander is hyperactief (manisch); een ander heeft last van stemmingswisselingen, van somber en traag (depressie) tot abnormaal uitgelaten. Ook een gebrek aan aandacht en concentratie of een verminderd plannings- en leervermogen (cognitieproblemen) kunnen de patiënten kenmerken. Allemaal hebben ze een psychose, maar elk met een unieke mix van de symptomen. 

Janssen-Cilag B.V. heeft deze voorlichtingscampagne ontwikkeld in de hoop het onbegrip te verminderen en het sociale isolement, wat helaas vaak het gevolg is van een psychotische ervaring op jong volwassen leeftijd, te voorkomen.
 

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster