U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

GGZ-zorg onder druk door bezuinigingen

30-10-2014

Langere wachtlijsten, zwaardere klachten, meer crisisopnamen en een grote groep werknemers in de GGZ die vindt dat de kwaliteit van de zorg afneemt omdat er minder tijd is voor zorg aan de patiënt.
Vakbond Abvakabo FNV ondervroeg 1.578 werknemers in de GGZ. Die geven verder aan dat de administratiedruk enorm is toegenomen. Behandelaars, verpleegkundigen en begeleiders besteden meer dan 30 procent van hun tijd aan administratie. Tijd die ze dus niet kunnen besteden aan de zorg voor patiënten.

Omdat de kosten in de GGZ stegen, maakten kabinet en de werkgeversorganisatie GGZ Nederland in 2012 afspraken die moeten leiden tot het terugdringen van deze kosten. Het aantal opgenomen patiënten in GGZ-instellingen moet omlaag en hulp via huisarts en zorg aan huis omhoog.
Voor mensen met lagere inkomens is GGZ-zorg echter nauwelijks nog betaalbaar. 'De zorg van de huisarts valt onder de basisverzekering, maar voor de GGZ geldt het eigen risico', aldus Anja Dijkman, bestuurder zorg bij Abvakabo FNV. 'Mensen trekken daardoor later aan de bel, of zelfs zo laat dat een crisisopname noodzakelijk is. Vooral voor mensen met lage inkomens is de GGZ minder toegankelijk geworden.'  

80 procent van de GGZ-medewerkers ervaart een te hoge mentale belasting. Ook de werkdruk is extreem hoog. Voor het in eerst in jaren staan er banen op het spel in de GGZ. Waar werknemers eigenlijk altijd zeker waren van een baan in de sector, vreest de helft nu voor zijn eigen baan of die van directe collega’s.'

Abvakabo FNV wil dat de werknemers meer tijd krijgen om te zorgen, zodat ze beter in kunnen spelen op de zwaardere zorgvraag en zich minder met administratie bezig hoeven te houden.

Voor Ypsilon zijn deze resultaten aanleiding om - opnieuw - met het ministerie van VWS om de tafel te gaan.

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster