U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Meer mensen met psychische aandoeningen in crisis

30-03-2015

Meer mensen raken in crisis omdat er geen ambulante zorg is en tijdelijke opname niet mogelijk is. Dat blijkt uit de Meldactie Ambulantisering van het Landelijk Platform GGz waaraan ook Ypsilon bijdroeg. Uit de meldingen blijkt dat 41 procent van de respondenten het afgelopen jaar met een crisis te maken had. Van de respondenten die een crisis meemaakten, ervoer maar liefst 72 procent knelpunten bij de crisiszorg. Het Landelijk Platform GGZ wijt de oorzaak aan de te trage opbouw van ambulante teams, terwijl daar wel afspraken over zijn. Ook is er weinig capaciteit in GGZ-instellingen waardoor een (ex-)cliënt die een ernstige terugval heeft niet eens tijdelijk kan worden opgenomen. 

Zorgverzekeraars hebben de laatste jaren fors minder bedden ingekocht in GGZ-instellingen. Tegelijk is er nauwelijks geïnvesteerd in de opbouw van ACT- en FACT-teams, terwijl dat wel de afspraak was in het Bestuurlijk Akkoord GGZ. Deze teams bestaan onder meer uit een psychiater en een verpleegkundige die houden contact met de (ex)patiënt. Ook kunnen zij bij een ernstige terugvaleen tijdelijk opname in een GGZ-instelling mogelijk maken. Het Landelijk Platform GGZ constateert echter dat de mogelijkheden om mensen tijdelijk op te nemen in een GGZ-instelling, en de zorg zo nodig op te schalen, ernstig onder druk staan.

Klik hier om het rapport Meldactie Ambulantisering te bekijken of te downloaden

 

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster