U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Onbekende genen in verband gebracht met schizofrenie

29-08-2013

Een internationale groep wetenschappers, onder wie drie van de Vrije Universiteit te Amsterdam, heeft 22 genen in kaart gebracht die te maken hebben met schizofrenie, 13 ervan waren nog niet eerder bekend.

Dat schizofrenie deels erfelijk is, is al langer bekend, maar hoe groot het erfelijke aandeel precies is en welke genen een rol spelen, is nog onduidelijk. Meer kennis over de genetische oorzaak van schizofrenie kan inzicht geven in mogelijke nieuwe behandelmethoden.

"Deze studie is een belangrijke mijlpaal in de zoektocht naar risicofactoren voor schizofrenie", zegt VU-hoogleraar Danielle Posthuma.

De wetenschappers denken dat het risico op schizofrenie door vele duizenden variaties in genen wordt beïnvloed. Desondanks vermoeden ze dat de aandoening veroorzaakt wordt door een of enkele processen die misgaan in de hersenen. De resultaten zijn verschenen in Nature Genetics.

Wil je verder lezen? Log in. Of word lid!

Want als je lid van Ypsilon bent, dan kunnen wij ook jou steunen. Met advies voor jouw persoonlijke situatie, met informatie op maat, met een luisterend oor en met vrijwilligers in jouw regio. Ypsilon komt dan ook op voor jou en je naaste met psychosegevoeligheid. Hoe groter hoe sterker!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster