U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

LPGGz uit zorgen over ambulantisering naar Kamer

25-05-2016

Het Landelijk Platform GGz maakt zich grote zorgen over de ambulantisering. Dit schrijft het platform mede namens Ypsilon in een brief voor het algemeen overleg in de Tweede Kamer over de GGZ op 26 mei. Aan de noodzakelijke randvoorwaarden voor ambulantisering wordt niet voldaan. De ondersteuning in de thuissituatie schiet tekort en veel cliënten verkeren in een sociaal isolement met weinig mogelijkheden voor participatie. De rijksoverheid zou meer moeten sturen op integrale hulp, waarbij niet langer het systeem, maar de behoeften en mogelijkheden van mensen zelf centraal staan.

De ondersteuning voor mensen met een ernstige psychische kwetsbaarheid is momenteel versplinterd en verkokerd. Het LPGGz pleit voor een radicale omslag: ga niet langer uit van het systeem en de verschillende hokjes, maar kijk in zijn geheel wat mensen nodig hebben om zich staande te houden en mee te doen in de samenleving. en geef mensen en hun naastbetrokkenen zoveel mogelijk de regie.

Grootste knelpunten in de zorg en ondersteuning zijn momenteel: onvoldoende samenwerking tussen GGZ-teams en wijkteams, wachtlijsten in de zorg, en hulp in crisissituaties die te laat op gang komt waardoor situaties onnodig escaleren. Op sociaal gebied zijn belangrijke knelpunten: eenzaamheid, gebrek aan huisvesting en mogelijkheden voor zinvolle dagbesteding of betaald werk, armoede. Dit leidt ertoe dat mensen vaak gedwongen zijn tot een marginaal bestaan.

Wil je verder lezen? Log in. Of word lid!

Want als je lid van Ypsilon bent, dan kunnen wij ook jou steunen. Met advies voor jouw persoonlijke situatie, met informatie op maat, met een luisterend oor en met vrijwilligers in jouw regio. Ypsilon komt dan ook op voor jou en je naaste met psychosegevoeligheid. Hoe groter hoe sterker!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster