U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Monsteronderzoek levert tachtig nieuwe 'schizofreniegenen'

23-07-2014

Het grootste genetische onderzoek naar schizofrenie ooit heeft meer dan honderd genvarianten opgeleverd die samenhangen met de ziekte. Het toonaangevende tijdschrift Nature heeft de studie deze week gepubliceerd. "De vooruitgang die hiermee in het onderzoek naar schizofrenie is geboekt is ongekend", aldus VU-wetenschapper Daniëlle Posthuma. Het onderzoek is uitgevoerd door de internationale Schizophrenia Working Group van het Psychiatric Genomics Consortium. Vanuit Nederland werkten wetenschappers mee van VUmc/VU, AMC, UMC Utrecht, Maastricht UMC+, Erasmus MC en UMCG.

Vooral de schaal van dit internationale genetische onderzoek is uniek. Het DNA van 37.000 schizofreniepatiënten is vergeleken met dat van 113.000 gezonde mensen. Het leverde 108 genvarianten op die invloed hebben op het ontstaan van schizofrenie, 83 daarvan zijn nieuw. Omdat de wetenschap hiervoor ruim 20 schizofreniegenen kende, noemt de VU het ‘een enorme sprong vooruit’. Zo hebben de meeste nieuw gevonden genen te maken met de werking van de hersenen, maar spelen andere genen een rol bij het immuunsysteem. Dat geeft steun aan het idee dat ook het immuunsysteem betrokken is bij de ziekte. Sinds de jaren vijftig zijn geen nieuwe biologische mechanismen ontdekt waar medicijnen op kunnen aangrijpen. 

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster