U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Psychiatrische patiënt te vaak en te lang in isoleercel

21-06-2012

Psychiatrische patiënten worden te vaak en te lang in de separeercel gezet. Bij veel patiënten zou opsluiting kunnen worden verminderd, bijvoorbeeld door noodmedicatie te geven. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, waarop Irina Georgieva is gepromoveerd. De onderzoekster vindt dat patiënten zelf moeten kunnen aangeven hoe ze het liefst behandeld worden als er een crisis ontstaat en ze een gevaar voor zichzelf of anderen vormen. Patiënten ervaren noodmedicatie als het minst ingrijpend.

Psychiatrische patiënten brengen in Nederland veel meer tijd door in de separatiecel dan in andere landen. Gemiddeld duurt een separatie hier 63 uur (2010). Pogingen van de Nederlandse overheid om de duur van de opsluiting te verminderen, hebben wel verbetering gebracht (in 2003 was het nog 294 uur), maar we zijn we nog steeds koploper, vergeleken met andere landen in Europa. In Duitsland ligt het gemiddelde bijvoorbeeld op 6,6 uur en in Noorwegen op 3 uur. “Het lijkt een soort van gewoonte dat behandelaars een patiënt in geval van crisis erg lang in de separeercel opsluiten”, zegt Georgieva.
 

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster