U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

GroenLinks bepleit noodfonds voor de zorg

18-11-2014

Verreweg het grootste deel van de mensen dat WMO of AWBZ-zorg ontvangt voelt zich ‘machteloos’ en ‘onrustig.’ Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van GroenLinks. Het merendeel van de mensen dat langdurige zorg ontvangt tast in het duister over hoe hun zorg er na 1 januari uitziet. De geënquêteerden geven aan nauwelijks extra hulp en ondersteuning van naasten te verwachten. Ze verwachten hogere kosten en minder professionele hulp. GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman stelt dat “een zorgcrisis dreigt” en wil dat het kabinet een noodfonds in het leven roept.

De zorgen van de groep mensen die langdurige zorg ontvangen zijn groot, blijkt uit het onderzoek. Zes op de tien maken zich zorgen dat ze in 2015 meer moeten gaan betalen voor hun zorg, en de helft denkt dat er minder zorg voor hen zal zijn. Meer dan een derde maakt zich zorgen dat zij moeten wisselen van zorgverlener en daarmee hun vertrouwde gezicht verliezen. Lager opgeleiden geven aan het slechtst geïnformeerd te zijn over de wijzigingen.

GroenLinks zal bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van VWS deze week voorstellen om een noodfonds op te richten voor schrijnende gevallen. Op die manier komt er één landelijk aanspreekpunt waar mensen die en hun noodzakelijke zorg verliezen aan kunnen kloppen.

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster