U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Nederlands onderzoek: Gerichte aanpak voorkomt zelfs de eerste psychose

16-04-2013

Hoe eerder mensen met een psychose behandeld worden, des te beter de prognose. Maar is het dan ook mogelijk om mensen te behandelen vóórdat ze een psychose hebben en daarmee de psychose feitelijk te voorkomen? Ja, dat kan, leert nieuw Nederlands onderzoek onder leiding van psycholoog Mark van der Gaag. Daarmee blijft de mensen zelf veel leed bespaard, terwijl de maatschappij stukken goedkoper uit is. Dat moet zorgverzekeraars -terecht- als muziek in de oren klinken.

Het is weinig zinvol om mensen te behandelen die nooit een psychose zullen krijgen. De kunst zit hem dus niet eens zo zeer in de behandeling, maar in het opsporen van de groep die een ultrahoog risico loopt om een psychose te ontwikkelen. En juist daarin is de wetenschap de afgelopen 2 decennia met sprongen vooruitgegaan, blijkt uit het Early Detection and Intervention Evaluation-project (EDIE) waarover deze week het vaktijdschrift MGv bericht.

Wil je verder lezen? Log in. Of word lid!

Want als je lid van Ypsilon bent, dan kunnen wij ook jou steunen. Met advies voor jouw persoonlijke situatie, met informatie op maat, met een luisterend oor en met vrijwilligers in jouw regio. Ypsilon komt dan ook op voor jou en je naaste met psychosegevoeligheid. Hoe groter hoe sterker!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster