U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Rechter: Mantelzorg verplichten bij schizofrenie mag ook niet

16-02-2017

Een moeder van een volwassen zoon met schizofrenie kan niet verplicht worden tot mantelzorg. Dat heeft de rechtbank Overijssel deze week bepaald. Budgethoudersorganisatie Per Saldo zette het nieuws vandaag op haar website. Het is de tweede keer dat gemeenten erop worden gewezen dat mantelzorg altijd op basis van vrijwilligheid wordt gegeven. In januari dit jaar bepaalde de Centrale Raad van Beroep ook al dat mantelzorg niet kan worden afgedwongen. 

Volgens het webbericht had de gemeente Olst-Wijhe het persoonsgebonden budget (pgb) van deze man ingetrokken. Zijn moeder zou gratis mantelzorg kunnen verlenen aan haar inwonende zoon, die alleen bij professionele hulp gebruik zou mogen maken van een pgb. De bestuursrechter steekt daar nu een stokje voor, zoals dat in januari ook al gebeurde met een uitspraak bij een zaak die speelde in de gemeente Etten-Leur.

Per Saldo en Ypsilon zijn erg tevreden met de uitspraken van de rechters. Gemeenten kunnen bij hun onderzoek inventariseren of er mantelzorg – per definitie vrijwilligerswerk – beschikbaar is. Maar een gemeente mag er niet vanuit gaan dat er standaard en daarmee verplicht mantelzorg geleverd wordt. Mantelzorgers die toch worden verplicht wordt aangeraden juridische hulp te zoeken.

De moeder in de zaak ‘Olst-Wijhe’ werd bijgestaan door Van der Woude De Graaf Advocaten, het kantoor dat samenwerkt met Per Saldo. Renske Imkamp, een van de advocaten van dit kantoor: “Als mensen van hun gemeente te horen krijgen dat voor ondersteuning aan huisgenoten geen pgb kan worden verstrekt, dan raad ik hen aan over hun situatie juridisch advies in te winnen. Gemeenten hebben het namelijk lang niet altijd bij het rechte eind.”

Wil je verder lezen? Log in. Of word lid!

Want als je lid van Ypsilon bent, dan kunnen wij ook jou steunen. Met advies voor jouw persoonlijke situatie, met informatie op maat, met een luisterend oor en met vrijwilligers in jouw regio. Ypsilon komt dan ook op voor jou en je naaste met psychosegevoeligheid. Hoe groter hoe sterker!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster