U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Ontwikkelaars taperingstrip gaan conflict aan met zorgverzekeraars

15-05-2016

Veel gebruikers van psychofarmaca, zoals antidepressiva en antipsychotica, hebben grote moeite om hun medicijngebruik af te bouwen, ook als dit medisch gezien wel wenselijk is. Je zou daarom denken dat een vondst die patiënten helpt om hun medicijnen geleidelijk en dus veilig af te bouwen met open armen bij zorgverzekeraars worden ontvangen. De ontwikkelaars van de zogeheten taperingstrips weten beter. Sommige verzekeraars willen de strips niet vergoeden omdat doorslikken goedkoper is dan stoppen. De ontwikkelaars zijn nu een campagne gestart om een einde te maken aan het onnodig medicijngebruik.

Wie zijn antipsychoticum of antidepressivum wil minderen of afbouwen, heeft vaak maar weinig variatie. Neem een middel als Abilify (aripiprozole). Dat kent alleen tabletten van 30 of 15 milligram. Voor de gemiddelde patiënt zijn dat goede hoeveelheden, maar niemand is ‘gemiddeld’. Dus wie minder zou willen, moet in 1 stap van 7,5mg naar 0. Om dat probleem te ondervangen ontwikkelden onderzoekers De Stichting Cinderella Therapeutics samen met het User Research Centrum (URC) van de Universiteit Maastricht zogenaamde taperingstrips, die een veel geleidelijker afbouw mogelijk maken. De strips zijn er inmiddels voor diverse veel gebruikte antidepressiva. Voor antipsychotica is er vooralsnog alleen een variant voor aripiprozole.

Volgens onderzoeker en ervaringsdeskundige dr. Peter Groot van het URC zit in Nederland het vergoedingensysteem zo in elkaar dat de goedkoopste variant van een medicijn wordt vergoed. Veel medicijnen zijn inmiddels echter zo goedkoop dat vrijwel alles wat mensen helpt om met een medicijn te stoppen duurder is dan simpelweg blijven doorgebruiken. Pillen voorschrijven is – op korte termijn - bijna altijd de goedkoopste oplossing. Juist dat werkt nu het gebruik van taperingstrips tegen.

Wil je verder lezen? Log in. Of word lid!

Want als je lid van Ypsilon bent, dan kunnen wij ook jou steunen. Met advies voor jouw persoonlijke situatie, met informatie op maat, met een luisterend oor en met vrijwilligers in jouw regio. Ypsilon komt dan ook op voor jou en je naaste met psychosegevoeligheid. Hoe groter hoe sterker!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster