U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Roep om uitstel Wet langdurige GGZ neemt toe

14-04-2014

De roep om nog een jaar te wachten met de in voering van de Wet langdurige zorg (Wlz) neemt toe. Dat bleek vandaag op de hoorzitting die het Tweede Kamer over de opvolger van de AWBZ organiseerde. Ypsilon en het Landelijk Platform GGz, beide uitgenodigd als spreker op de hoorzitting, hebben aangegeven niet rouwig te zijn over een jaar uitstel. “Voor nieuwe cliënten en cliënten van wie de indicatie verloopt, is dan tijd genoeg om ze direct op de juiste plek krijgen.”

De GGZ was een buitenbeetje op de hoorzitting, omdat in het nu bestaande wetsvoorstel nog met geen woord over de GGZ gerept wordt. Pas na het maken van de wettekst was staatssecretaris Van Rijn overstag gegaan om de GGZ alsnog tot de wet toe te laten, maar dat moet nog tekstueel worden verwerkt. Het hinderde de woordvoerders van Ypsilon en het Landelijk Platform GGz (LPGGz) niet om hun punten te maken.

LPGGz en Ypsilon vinden dat de invoering van de Wlz direct moet leiden tot een kwaliteitsverbetering in de langdurende intramurale zorg. Want die is ver onder het gewenste niveau, aldus Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter. “Dagbesteding, therapieën, bijna alles is door de jaren heen wegbezuinigd. Er is nog altijd sprake van ‘een keten van lege zondagen’ die zich kenmerkt door verveling, een overdaad aan medicatie, gebrek aan beweging en zinvolle activiteit.” Het moet daarom mogelijk zijn om te kiezen voor een combinatie van zorg in natura en een persoonsgebonden budget, vulde LPGGz-woordvoerder Nic Vos de Wael aan.

Stavenuiter vertelde ook het schrijnende verhaal van ouders die hun regelmatig suïcidale zoon in huis hebben genomen omdat de instelling geen goed alternatief heeft en zijn oude afdeling wordt opgedoekt. Doordat hij dan niet meer 3 jaar aaneengesloten in een instelling verblijft, vervalt daarmee zijn recht om in de Wlz te komen. En zo zijn er meer zaken die wringen in de overgangssituatie.

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster