U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Nieuwe brochure antipsychotica voorziet in behoefte

10-06-2013

Cover antipsychoticabrochureMeer dan de helft van de mensen die antipsychotica slikt heeft daar problemen mee. Dit kan ernstige gevolgen hebben en leiden tot een nieuwe psychose. Daarom hebben het Landelijk Platform GGz en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik de brochure 'Antipsychotica - zo blijf je ze de baas' uitgebracht. Met praktische tips, adviezen en handige checklists. Ook Ypsilon en Anoiksis keken mee bij de totstandkoming van de brochure, die gratis te downloaden is via www.ypsilon.org/medicijn#brochure en via de site van het LPGGz.

In de nieuwe uitgave komen alle aspecten voorbij die het veilig en verantwoord gebruik van antipsychotica bevorderen. De relatie met de behandelaar krijgt hierbij veel aandacht. Die is immers degene bij wie de patiënt terecht kan met zijn of haar vragen, zorgen en twijfels; degene die kan uitleggen waarom het gebruik van de gekozen medicijnen zo belangrijk is; en degene die medicatie of de dosis verantwoord kan veranderen om het gebruik daarvan dragelijker te maken.

Handige checklists

Behalve praktische tips en diverse do’s & dont’s bevat de brochure ook een uitgebreide checklist waarmee cliënten voor zichzelf gedetailleerd de werking en bijwerkingen kunnen bijhouden. Daarbij kunnen zij ook met een rapportcijfer aangeven welk effect de antipsychotica over het geheel genomen hebben. Aanvullend is ook een checklist opgenomen die cliënten als geheugensteun kunnen gebruiken bij de gesprekken met hun behandelaar.

Bij het schrijven van de brochure baseerde Van het Groenewoud zich onder andere op een reeks gesprekken met (ervarings)deskundigen, behandelaars, familie en verpleegkundigen. Daaruit bleek dat het perspectief van behandelaars en cliënten soms behoorlijk verschilt. “Sommige behandelaars zijn terughoudend met het geven van informatie. Bijvoorbeeld uit angst dat cliënten de medicatie dan helemaal niet meer willen. Dat leidt ertoe dat cliënten soms niet goed weten wat ze slikken, waarom en hoelang ze de medicatie moeten gebruiken, welke alternatieven er eventueel zijn, en welke gevolgen onregelmatig gebruik kan hebben. Daarom komen al die zaken nadrukkelijk aan bod.“

Mondig

Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter is enthousiast over het eindresultaat. “Overzichtelijk. Goed leesbaar. En ondersteunend: het maakt mensen mondig!” vat hij samen. Hij verwacht dat deze brochure aan een grote behoefte voldoet. 

Wil je verder lezen? Log in. Of word lid!

Want als je lid van Ypsilon bent, dan kunnen wij ook jou steunen. Met advies voor jouw persoonlijke situatie, met informatie op maat, met een luisterend oor en met vrijwilligers in jouw regio. Ypsilon komt dan ook op voor jou en je naaste met psychosegevoeligheid. Hoe groter hoe sterker!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster