U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Dood Japanse Xeplion-gebruikers toeval of niet?

10-04-2014

Is het toeval of meer dan dat? Is het risico op overlijden groter bij gebruikers van het antipsychoticum Xeplion? Het Vlaamse dagblad Metro suggereerde dat gisteren door te stellen dat 17 patiënten in Japan zijn gestorven ‘na behandeling met Xeplion’. Ook andere media berichtten erover. De fabrikant, Janssen, is er open over en sluit nog niets uit, maar zegt dat er geen aanwijzingen zijn voor een oorzakelijk verband. Alleen al omdat de cijfers vergelijkbaar zijn met het gemiddelde aantal sterfgevallen onder mensen met schizofrenie in deze leeftijdsgroep. Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan zal Ypsbul hiervan melding maken.

De sterfgevallen werden door Janssen zelf gemeld in het kader van onderzoek dat verplicht is voor geneesmiddelen als ze nog niet zo lang op de markt zijn. De slachtoffers stierven volgens de berichten door een hartaanval, longembolie of verstikking na braken. In verschillende gevallen volgde het overlijden ongeveer 40 dagen na de laatste injectie. Een intern cardiovasculair veiligheidsteam van Janssen heeft inmiddels alle beschikbare relevante gegevens doorgelopen en niets gevonden dat wijst op extra veiligheidsrisico’s. Behalve de vermelding van de sterfgevallen zal het veiligheidslabel in Japan dan ook niet worden aangepast.

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster