Groeiende ergernis over uitblijven zekerheid Semap

De beschikbaarheid van het antipsychoticum Semap is zo onzeker, dat de beroepsvereniging NVvP haar psychiaters adviseert om bij hun patiënten naar alternatieven te gaan zoeken. Het uitblijven van duidelijkheid is een groeiende bron van ergernis, niet in de laatste plaats bij Ypsilon. Drie jaar terug was Ypsilon een van de initiatiefnemers tot verzet tegen het stopzetten van de productie van Semap (penfluridol) door fabrikant Janssen. Die dacht daarna in Alkopharma een goede opvolger te hebben gevonden, maar dat blijkt nu niet het geval. Onduidelijk is waar de levering precies op vastloopt en wat de alternatieven zouden zijn.

Hinderlijk. Beschamend. Onverantwoord. Dat zijn termen die Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter kiest bij de nu ontstane situatie. Ook in de kring van voorschrijvers groeit de onrust. De NVvP-oproep om over te stappen mag dan begrijpelijk en verstandig zijn, niet iedereen is van plan om het erbij te laten zitten. Maar alleen al de vraag op wie de pijlen zich moeten richten is een ingewikkelde. Deze week gaat nog een brief uit naar Den Haag met de oproep om maatregelen die patiënten ervan moeten verzekeren dat een farmaceut niet zomaar kan stoppen met de productie van een medicijn waar patiënten afhankelijk van zijn. Maar voor Semap is dat te laat. Er gaan stemmen op voor een boycot van Janssen die echter laat weten met lege handen te staan doordat alle rechten inmiddels zijn overgedragen aan het Franse Alkopharma. En bij Alkopharma blijft het stil, na een eerder optimistisch bericht dat alles goed zou komen.

Daarmee is weinig positiefs meer over van de doorstart die in 2009 werd afgedwongen. En de gevolgen van een echte stop zullen groot zijn, voorspelde toenmalig voorzitter Marja Hasert voor die tijd al. Want het feit dat het maar eens per week hoeft te worden ingenomen, maakt Semap uniek in zijn soort. Die eigenschap zorgt er ook voor dat patiënten met weinig ziektebesef het middel relatief veel gebruiken. Hasert in 2009: “Daar zit het probleem. Want eens per week slikken blijkt voor een bepaalde groep kwetsbare patiënten net haalbaar. Wij denken dat onder deze groep het aantal mensen dat opnieuw psychotisch wordt zal stijgen. Maar bovenal zal de groep die met moeite in de reguliere zorg kon worden gehouden afhaken en op zichzelf worden teruggeworpen. Het leed daarvan laat zich niet beschrijven.”

In het ‘Ledenbericht’ dat de NVvP deze week heeft uitgestuurd, schrijft directeur Peter Niesink dat hij verwacht dat “medio juli 2012 dit antipsychoticum niet meer leverbaar zal zijn”. Als Alkopharma haar toezegging alsnog waarmaakt zou er dan in het najaar nieuwe komen, maar “voor de korte termijn verwachten wij deze oplossing niet”. Dat neemt niet weg dat de NVvP en ook Ypsilon druk willen blijven uitoefenen op Alkopharma, Janssen, de Inspectie en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om te stimuleren dat Semap opnieuw in Nederland op de markt komt.

Meer informatie over de verkrijgbaarheid van Semap (penfluridol) is te vinden op de website van het CBG.

ANBI logo