U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Groot Europees onderzoek: Mantelzorgen is vaak een eenzame klus

05-09-2015

Maar liefst 22 landen en meer dan duizend familieleden deden er mee en deze week werden de resultaten gepresenteerd. Op het ECNP-congres in Amsterdam presenteerde Ypsilons Europese koepel Eufami de resultaten van het Caring for Carers-onderzoek. Zelden zijn de bijdrage van familieleden aan de zorg,  de gevolgen voor henzelf, hun behoeften en het gebrek aan steun zo uitgebreid in kaart gebracht. Maar er is ook positief nieuws, leert de publicatie in Ypsilon Nieuws die later deze maand verschijnt.

Zorgen van de mantelzorger - C4C

De website www.caringformentalhealth.org zet op een prachtig vormgegeven wijze de belangrijkste resultaten op een rij. De typische mantelzorger van iemand met een ernstige psychische aandoening is vrouw (80 procent) en 60 jaar oud. De onderzochte groep zorgde gemiddeld al  15 jaar voor hun naaste. Drie kwart van de ondervraagden is vader of moeder, 10 procent partner en 7 procent broer of zus. Gemiddeld besteden ze 22 uur per week aan mantelzorgtaken.

Mantelzorgen is vaak een eenzame klus. Bijna de helft van alle ondervraagden heeft nooit (!) een moment dat ze de mantelzorg even kunnen laten liggen. 36 procent kan in elk geval nog wel die zorg delen met vrienden of familie, maar een net zo grote groep staat er helemaal alleen voor.  1 op de 3 voelt zich eenzaam of geïsoleerd. Voor 55 procent is de grootste zorg dat hun naaste in de toekomst te afhankelijk is van hun mantelzorg. Respijtzorg, waarbij de mantelzorgtaken door een betaalde kracht worden opgevangen, is er slechts voor een schamele 6-8 procent.

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster