U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > actueel
  3.  > Nieuws

Schippers houdt mogelijkheid open dat langdurige GGZ in AWBZ blijft

01-10-2014

Als de financiële risico’s niet goed kunnen worden afgedekt, dan gaat de langdurige GGZ niet over naar de Zorgverzekeringswet. Mensen met langdurige psychische problematiek zouden dan blijven vallen onder de AWBZ, die straks de Wet langdurige zorg (Wlz) heet. Wanneer daarover een definitief besluit valt, wilde minister Schippers de Kamer niet toezeggen. In een motie drongen de Kamerleden Bruins Slot (CDA) en Dijkstra (D66) er gisteren op aan dat de minister uiterlijkop 1 juli 2015 een beslissing zou nemen, maar de minister weigerde op het verzoek in te gaan.

Kern van het probleem is dat van langdurige zorg lastig is in te schatten wat de kosten zullen zijn. Daarmee kan de ene zorgverzekeraar voor veel grotere ongeplande schadeposten komen te staan dan de andere. Voor andere aandoeningen is een rekenmodel opgesteld dat zorgverzekeraars al vooraf compenseert: het zogenaamde risicovereveningsmodel. Het punt is dat nog niemand weet of het wel mogelijk is om voor de langdurige GGZ ook een soortgelijk systeem te ontwikkelen. Lukt dat niet, dan houdt minister Schippers de langdurige GGZ liever in de Wlz. Maar de minister verwacht niet dat daarover al op 1 juli van komend jaar duidelijkheid over bestaat.

Wilt u verder lezen? Word lid van Ypsilon of log in!

Want leden hebben bij Ypsilon een streepje voor! Dankzij hun contributie dragen zij bij aan de instandhouding van deze website. Zij hebben daarom toegang tot meer informatie en service, kortingen, voorrang bij trainingen en nog veel meer!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggenNaar het overzicht van nieuwsberichten
sluit venster