U bent hier:
  1. home
  2.  > actueel
  3.  > corona

Coronavirus: steun voor familie en naasten

De coronacrisis blijft maar duren. Deze periode met strenge maatregelen is stressvol. Voor iedereen, maar zeker voor onze kwetsbare naasten en dus ook voor ons. We hebben meer behoefte aan verbondenheid dan anders. Want we zijn bezorgd. Over onze gezondheid en die van onze naaste; over de zorg, begeleiding en dagbesteding; over de moeilijker wordende sociale contacten. Ypsilon denkt met je mee. Ga direct naar:

Nieuws

De meest actuele informatie van de Rijksoverheid vind je hier: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.

Doe mee met het onderzoek naar de extra coronamaatregelen

23 februari - Sinds het begin van de coronacrisis doet MIND onderzoek naar de gevolgen van corona en de maatregelen voor cliënten en naasten in de ggz. De nieuwste uitvraag gaat over de lockdown, avondklok en andere extra maatregelen die in december en januari zijn ingevoerd. Geef je mening en deel je ervaringen door de vragenlijst in te vullen. Ga naar de vragenlijst.
De resultaten van het onderzoek gebruikt MIND om professionals, beleidsmakers en het brede publiek te informeren en om de belangen van de achterban te behartigen. De resultaten van eerdere corona-onderzoeken vind je op de website van MIND. 

Eerste coronavaccins voor cliënten en zorgprofessionals in de ggz 
22 februari - De eerste corona vaccinatiestraten zijn geopend bij enkele leden van de Nederlandse ggz. Eén van de eerste coronaprikken is vanochtend gezet in de speciale vaccinatiestraat van ggz-instelling Reinier van Arkel. Ook bij de Parnassia Groep, De Viersprong en Zuyderland gaan de vaccinaties van start.

Openingstijden MIND Korrelatie verruimd

22 februari - Sinds de start van de coronacrisis begin vorig jaar merkt MIND Korrelatie dat mentale klachten onder Nederlanders zijn toegenomen en dat coronagerelateerde hulpvragen een belangrijk onderdeel vormen van haar huidige hulpverlening. Wat opvalt is dat mensen met beginnende klachten vaak geen actie ondernemen of vanwege corona met hun hulpvraag niet naar de huisarts gaan. MIND Korrelatie verruimt daarom de openingstijden van haar hulplijn naar 21:00 uur (voorheen was dit maandag - vrijdag van 9:00 tot 18:00 uur). 
Lees het hele nieuwsbericht.

Update richtlijn ggz en corona

4 februari - Door o.a. avondklok en vaccineren is er een update gepubliceerd voor de richtlijn ggz en corona. Belangrijkste wijzigingen:

  • Extra aandacht voor mantelzorg ten tijde van corona.
  • Gevaccineerd? Beschermingsmaatregelen blijven van kracht.
  • Britse variant coronavirus leidt nog niet tot aanpassing van de richtlijn. 

Bekijk de actuele richtlijn ggz en corona hier.

OMT: voeg een adviseur psychische gezondheid toe! 

21 januari - Opnieuw worden de maatregelen tegen corona verder uitgebreid. MIND vindt de avondklok geen verstandige keuze. De psychische druk loopt op. Mentale overwegingen spelen een veel te geringe rol in het OMT: voeg een adviseur psychische gezondheid toe! 
Lees meer hierover op de website van MIND
Bron: Twitter

Eigen verklaring Avondklok beschikbaar

22 januari - In verband met de aangekondigde avondklok heeft het Ministerie van VWS een zogeheten 'Eigen verklaring Avondklok' opgesteld. Met deze verklaring kunnen mantelzorgers die tijdens de avondklok noodzakelijke en niet verplaatsbare mantelzorg moeten verlenen de straat over. De Eigen verklaring Mantelzorg vind je hier.
Cliënten die na 21.00 naar buiten moeten kunnen een eigen Verklaring avondklok downloaden via de site van de Rijksoverheid.

Alsnog prioriteit voor vaccinatie patiënten en personeel in ggz-sector

5 januari 2021 - De ggz krijgt alsnog prioriteit in de landelijke vaccinatiestrategie. Dat heeft minister De Jonge bekend gemaakt na intensieve gesprekken met de ggz-sector. Het stak de sector dat de ggz elke keer onbenoemd bleef in de plannen van de minister, zodat het bijna leek of er in de ggz géén mensen rondlopen met corona of een verhoogd risico erop. De Jonge besloot ‘prioriteit te geven aan vaccinatie van patiënten en zorgmedewerkers in de intramurale ggz, inclusief beschermd wonen, en zorgmedewerkers in ggz-crisisdiensten’. Dat betekent dat totaal zo’n 85.000 personen uit de ggz-sector op zo kort mogelijke termijn zullen worden gevaccineerd. Lees hier meer.
Klik hier om te zien welke groepen wanneer gevaccineerd worden..

Onrust groeit over ontbreken plan vaccineren ggz

30 december - De onrust onder ggz-personeel, patiënten en familieleden groeit snel, nu het kabinet niets lijkt te veranderen aan de plannen voor het vaccineren tegen het coronavirus. Zorgmedewerkers in de ggz vallen buiten de boot als er straks wordt gestart met het inenten van zorgpersoneel. Lees hier meer.

Nieuwe coronamaatregelen

15 december -  Gisteren zijn opnieuw strengere coronamaatregelen afgekondigd. De afspraken zoals in de richtlijn ggz en corona staan opgenomen blijven gelden. In de maatregelen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het continueren van de zorg en sociaal contact voor kwetsbare mensen.  
De continuïteit van zorg voor kwetsbare mensen, juist ook met de aanvullende maatregelen voor de komende maand, is van cruciaal belang. Daarnaast is bezoek en nabijheid van dierbaren en anderen voor kwetsbare mensen in deze (kerst)periode belangrijk. Dat betekent voor kwetsbare mensen in de langdurige zorg en ondersteuning het volgende.

Zorg en ondersteuning

Zorg en ondersteuning gaan door, zoals de medische zorg thuis (verzorging en verpleging), de dagbesteding (inclusief het serveren van eten en drinken), het vervoer hiernaar toe, de huishoudelijke hulp en begeleiding onder de Wmo2015. Dagbesteding of jongerenwerk in buurthuizen of zalen van bibliotheken kan doorgaan. Ook de ambulante zorg en dagbehandeling van cliënten in de ggz vindt doorgang. De contactberoepen in instellingen zijn verboden (kapper, nagelstudio’s), met uitzondering van (para)medische contactberoepen (zoals fysiotherapie).

Bezoek in de instelling

Verpleeghuizen, ggz- en jeugdinstellingen laten bezoek zoveel als mogelijk en verantwoord is doorgaan, afhankelijk van de lokale situatie. Een bewoner mag maximaal 2 bezoekers per dag ontvangen, voor zover de instelling bezoek niet verder heeft beperkt in verband met bijvoorbeeld een uitbraak van COVID-19. Uiteraard gelden verder in de instellingen de regels die de instellingen zelf genomen hebben om besmetting te voorkomen, mede op basis van de besmettingsgraad in de regio. De mogelijkheden die zorginstellingen hebben om af te wijken van de bepaling blijven ongewijzigd. 

Bezoek thuis

Ontvang niet meer dan 1 gast, ouder dan 13 jaar, per dag. Ga ook maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.

Opvang dak- en thuislozen

Gemeenten openen de nachtopvang voor dak- en thuisloze mensen. Ook moeten zij voldoende plekken voor (niet) rechthebbenden beschikbaar stellen waar zij overdag naar binnen kunnen voor een maaltijd, om warm te worden en voor sanitaire behoeften. 
Lees hier de nieuwe richtlijn opvang dak- en thuislozen.

Huisuitzettingen

Tijdens de coronaperiode mogen er geen huisuitzettingen plaatsvinden om financiële redenen. Wel i.v.m. overlast of criminaliteit. Ook afsluiting van water en energie mag niet tijdens corona.

Uitzondering op mondkapjesplicht voor mensen met psychische klachten

3 december - Vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje in Nederland verplicht in publieke ruimten en winkels. Mensen die vanwege een psychische aandoening geen mondkapje kunnen dragen, hoeven het niet op. De uitzondering geldt, indien nodig, ook voor hun begeleiders.
BOA's, politieagenten en winkelpersoneel kunnen wel vragen waarom iemand geen mondkapje draagt. Het tonen van medicatie of een briefje (met een afspraak) van behandelaar of instelling volstaat.
Lees hier het hele bericht.

Onderzoek naar relatie tussen COVID en psychiatrische aandoeningen

12 november - Volgens wetenschappelijk onderzoek onder ruim 62.000 mensen vergroot COVID-19 de kans dat je een psychiatrische aandoening krijgt. En andersom vergroot een psychiatrische aandoening mogelijk de kans dat je COVID-19 krijgt.

Lees het hele artikel.

Rapport Veerkracht tijdens corona

2 november - Wat helpt mensen met een psychische kwetsbaarheid om de coronatijd zo goed mogelijk door te komen? MIND heeft afgelopen zomer een kleinschalig, kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar de veerkracht van mensen met een psychische kwetsbaarheid tijdens de coronacrisis. Het rapport ‘Veerkracht tijdens corona’ biedt geen kant en klaar antwoord. We nodigen mensen dan ook uit om het rapport te lezen en daarop vanuit eigen ervaring te reageren. Dit kan door een reactie te sturen naar Nic Vos de Wael. Uit de reacties zullen wij een bloemlezing samenstellen.

Nieuwe versie Richtlijn ggz gepubliceerd

28 oktober - Update richtlijn GGZ en corona: versie 8 van de richtlijn die advies geeft aan zorgverleners in de ggz is gepubliceerd op GGZ Standaarden. De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op ventilatie en mondkapjes. Ga hier naar de richtlijn.

 

Steun en advies

Telefonische adviesdienst

De telefonische adviesdienst van Ypsilon is gewoon bereikbaar. Van 10 tot 16 uur kun je bellen voor informatie of advies via (088) 000 21 20. 
Veel mensen zijn noodgedwongen thuis en hebben weinig contact met anderen. Heb je behoefte aan een gesprek of een luisterend oor? Ook als je geen concrete vraag heeft kun je ons bellen. Wij zitten voor je klaar!

Adviesdienst online

Ook de adviesdienst online blijft bereikbaar. Stel je vraag per e-mail via adviesdienst@ypsilon.org
Meestal krijg je binnen 48 uur antwoord.

Ypsilonvrijwilligers

In het hele land staan vrijwilligers van Ypsilon klaar om met je mee te denken en naar je te luisteren. Zij hebben kennis over wat er in jouw regio aan hulp voorhanden is. Hun contactgegevens staan in YN en op onze en/of jouw regionale website.

MIND Korrelatie

Buiten onze openingstijden kun je bellen met de advieslijn van MIND Korrelatie. Vanwege het toenemende aantal coronagerelateerde hulpvragen heeft MIND Korrelatie de openingstijden van haar hulplijn verruimd naar 21:00 uur (voorheen was dit maandag - vrijdag van 9:00 tot 18:00 uur). Bel (0900) 1450. Klik hier voor andere opties.

Mantelzorglijn

De Mantelzorglijn (030 - 760 60 55) van MantelzorgNL heeft een informatiepunt voor als je vragen hebt over mantelzorg.

Luisterlijn

Bij de Luisterlijn kun je dag en nacht terecht via telefoon, chat en mail.

Familievertrouwenspersonen  

De familievertrouwenspersonen staan ook tijdens de coronacrisis klaar voor naasten van mensen met psychiatrische en/of verslavingsproblemen. Je kunt bij hen terecht met vragen en problemen rond bezoek, verlof, gedwongen zorg en contact met behandelaars.
Hulp- en advieslijn: (0900) 333 2222 (10ct p/m) of kijk op www.familievertrouwenspersonen.nl

Een hart onder de riem #1

Ypsilonvoorzitter Tanja Tillemans over de verscherpte coronamaatregelen: 'Er wordt veel van onze naasten en van onszelf gevraagd. Maar jij mag ook vragen, bijvoorbeeld aan de adviesdienst van Ypsilon. Zoek contact en blijf praten, met je naaste, met elkaar, met Ypsilon'


Een hart onder de riem #2

Caroline Mobach, vrijwilliger bij MIND Ypsilon in Zeeland, vertelt in haar vlog over de succesvolle digitale ledenbijeenkomst die ze organiseerde, wat ze het meest mist en hoe ze hiermee omgaat. “Ypsilonleden tonen al heel lang aan met elkaar veerkrachtig te zijn en die veerkracht die blijft ook onmisbaar. We zijn er voor jou. Jij bent er voor ons. We zijn er voor elkaar.”


Een hart onder de riem #3

In een vlog vertelt vrijwilligster Hannie Boumans over haar zoon die al veel heeft meegemaakt en wat de coronamaatregelen met hun band doet. "We groeien steeds meer naar elkaar." Ook vertelt ze over de steun die ze altijd bij Ypsilon vond tijdens een crisistijd. “Ypsilon was er toen. En Ypsilon is er nog steeds.”

Top 10 tips voor mantelzorgers in coronatijd

Ypsilon, Labyrint-In Perspectief, MIND, MantelzorgNL, Movisie en het Trimbos-instituut maakten een top-10 met tips voor mantelzorgers om overeind te blijven. De tips gaan over afspraken met je naaste, de situatie met kinderen, jonge mantelzorgers, wat je kunt doen als jij zelf of je naaste ziek wordt, veiligheid, maar ook over plezier maken en goed voor jezelf zorgen. Een lijst met informatie en hulplijnen maakt de top-10 compleet.Klik hier voor het document.

Top 11 tips voor gemeenten

Daarnaast zijn er tips voor gemeenten. Want juist nu kunnen gemeenten, steunpunten mantelzorg en andere organisaties in het sociaal domein een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van mantelzorgers-ggz. Om de druk in families te verminderen en ervoor te zorgen dat deze mantelzorgers overeind blijven in deze lastige periode. Ypsilon roept mensen op om met de tips in de hand gemeenten te bewegen zich juist in deze psychisch zware tijden sterk te maken voor mantelzorgers ggz. Klik hier voor de 11 tips.

 

Informatie

Avondklok: uitzonderingen voor mensen met psychische problemen

Als jouw naaste vanwege psychische nood tijdens de avondklok dringend naar buiten moet vanwege zijn eigen veiligheid of de veiligheid van huisgenoten dan valt dit onder een noodsituatie en heeft hij geen Eigen Verklaring nodig. Het helpt wel als hij iets meeneemt dat zijn verklaring onderschrijft. Denk daarbij aan een crisiskaart, een afsprakenkaart van een behandelaar of een briefje met de naam en telefoonnummer van de behandelaar. Zie hierover ook de website van de overheid. Ook MIND heeft opgeroepen om rekening te houden met mensen met psychische klachten.

Is vaccinatie verplicht?

Vaccineren is nooit verplicht en voor iedereen, ook voor mensen met psychosegevoeligheid, een eigen keuze.
Hier vind je meer informatie van de Rijksoverheid.

Richtlijn ggz en corona

De richtlijn ggz en corona geeft advies aan zorgverleners. Op 28 oktober werd versie 8 gepubliceerd. De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op ventilatie en mondkapjes. Lees meer in dit artikel.

Informatie van de overheid

Mag ik nog op bezoek bij mijn familielid in de GGZ? Kan de ambulante behandeling van mijn naaste doorgaan?
De Rijksoverheid verzamelde vragen en antwoorden van patiënten en hun naasten over het coronavirus en de ggz. Lees hier de meest gestelde vragen. 

…‘Het betrekken van naasten in de zorg voor cliënten met (risico op) suïcidaliteit is in de huidige coronacrisis meer dan ooit van belang. Zorgverleners staan letterlijk op grotere afstand en dat maakt de rol van naasten bij suïcidepreventie cruciaal (…) Probeer als behandelaar hierin samen met de patiënt en zijn naasten te streven naar maatwerk in de best passende vorm.’

Ervaringen

Op de website Naasten in Kracht lees je de eerste corona-ervaringsverhalen. Mét tips wat we als naasten kunnen doen.

 

Activiteiten

Beeldbellen met je naasten

Je naaste niet alleen horen, maar ook zien? Bellen met beeld kan via computer, laptop, smartphone of tablet. Er bestaan hiervoor verschillende programma's en apps. Seniorweb zette de mogelijkheden op een rijtje. Klik hier voor het overzicht en instructie.

De Huiskamer van MIND

De livestream is helaas gestopt, maar MIND en Out of the Box TV maakten samen een alternatief programma. Voor de videorubriek “GGZ Stories” werd ‘onze’ Rita van Maurik geïnterviewd over de adviesdienst van Ypsilon. Ze gaat onder andere in op de impact van de coronacrisis op naasten. Bekijk hier de video.

Wat te doen als je thuis zit?

GGZ Friesland verzamelde ideeën en tips om de dagen binnen door te komen. Klik hier voor de suggesties.

Bijeenkomsten in het land

Veel bijeenkomsten in het land, zowel die van Ypsilon als van andere organisaties, vinden online plaats. Kijk op de agenda voor het overzicht.

 

Wat doet Ypsilon?

Ypsilon komt op voor ggz-cliënten en hun naasten

Ypsilon overlegt regelmatig samen met MIND met zorgaanbieders en beleidsmakers om ervoor te zorgen dat de ggz-zorg niet vergeten wordt.
Lees op de website van MIND een overzicht van de activiteiten.

Quarantainers nog steeds in gebruik

Dankzij crowdfunding van MIND Ypsilon, Anoiksis en de Socialrun zijn er in het voorjaar Quarantainers geplaatst op de terreinen van Emergis, GGZ Centraal en Arkin. 'Na een rustige periode wordt er nu weer volop gebruik van gemaakt', vertelt een woordvoerder bij GGZ Centraal. De Quarantainer is een mobiele ontmoetingsplek zonder dat er fysiek contact plaatsvindt. Hierdoor kunnen psychisch kwetsbare patiënten en hun familie elkaar ook goed buiten de afdeling ontmoeten.

MIND Ypsilon in Kassa: Quarantainer bewijst dat ggz niet op slot hoeft

Op zaterdag 9 mei 2020 maakte TV-programma Kassa een uitzending over de gevolgen van corona voor mensen in de ggz. Tot de gevolgen behoren dat behandelingen gestopt zijn en dat mensen geen bezoek meer mogen ontvangen. Bert Stavenuiter, directeur van MIND Ypsilon, was in de uitzending aan het woord.


MIND Ypsilon-directeur Bert Stavenuiter sprak bij Kassa-TV
over de gevolgen van corona voor cliënten en naasten

Kijk hieronder de Kassa-uitzending van 28 maart terug ...


 

Nieuwsbericht

Ypsilon stuurt regelmatig een nieuwsbulletin over naasten en corona naar de abonnees van Ypsbul. Klik hier om naar het overzicht van nieuwsberichten te gaan. Klik hier om je hiervoor aan te melden.

Onze ervaringen delen

Voor de gesprekken met het ministerie willen we graag weten wat er speelt. Vertel ons jouw ervaringen, de problemen die  jij of je naaste ondervindt. We verzamelen alle ervaringen die samenhangen met deze coronacrisis. Laat ons weten waar je tegenaan loopt en stuur ons een mail.

sluit venster