U bent hier:
  1. home
  2.  > actueel
  3.  > corona

Coronavirus: steun voor familie en naasten

In tijden van crisis hebben we meer behoefte aan verbondenheid dan anders. Want we zijn bezorgd. Over onze eigen gezondheid en die van onze naaste; over het wegvallen van zorg, begeleiding en dagbesteding; over de moeilijker wordende sociale contacten. Ypsilon denkt met je mee. Ga direct naar:

Nieuws

Onderzoek naar relatie tussen COVID en psychiatrische aandoeningen

12 november - Volgens wetenschappelijk onderzoek onder ruim 62.000 mensen vergroot COVID-19 de kans dat je een psychiatrische aandoening krijgt. En andersom vergroot een psychiatrische aandoening mogelijk de kans dat je COVID-19 krijgt.

Lees het hele artikel.

Rapport Veerkracht tijdens corona

2 november - Wat helpt mensen met een psychische kwetsbaarheid om de coronatijd zo goed mogelijk door te komen? MIND heeft afgelopen zomer een kleinschalig, kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar de veerkracht van mensen met een psychische kwetsbaarheid tijdens de coronacrisis. Het rapport ‘Veerkracht tijdens corona’ biedt geen kant en klaar antwoord. We nodigen mensen dan ook uit om het rapport te lezen en daarop vanuit eigen ervaring te reageren. Dit kan door een reactie te sturen naar Nic Vos de Wael. Uit de reacties zullen wij een bloemlezing samenstellen.

Nieuwe versie Richtlijn ggz gepubliceerd

28 oktober - Update richtlijn GGZ en corona: versie 8 van de richtlijn die advies geeft aan zorgverleners in de ggz is gepubliceerd op GGZ Standaarden. De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op ventilatie en mondkapjes. Ga hier naar de richtlijn.

Aankondiging webinar COVID-19 and Psychosis

Op 25 juni zal een (online) webinar plaatsvinden, georganiseerd door ISPS. Thema is COVID-19 en psychose: Wat kunnen we leren van de ervaringen van zorgvragers, familieleden en professionals tijdens de coronacrisis? Een van de panelleden is Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter. Deelname is gratis. De voertaal is Engels. 
Klik hier voor meer informatie.

Derde en vierde Quarantainer geplaatst

22 juni - Niet één, maar twee Quarantainers staan sinds vandaag te pronken op het terrein van GGz Centraal: de ene bij Kastanjehof in Amersfoort en de andere bij Meerzicht in Lelystad. Dankzij de crowdfunding van MIND Ypsilon, Anoiksis en de Socialrun staan ze én kunnen ze minimaal drie maanden blijven staan. De Quarantainer is een mobiele ontmoetingsplek zonder dat er fysiek contact plaatsvindt. Hierdoor kunnen psychisch kwetsbare patiënten en hun familie elkaar buiten de afdeling ontmoeten. De eerste Quarantainer staat bij Arkin Ouderen, de tweede bij Emergis in Zeeland.
Met de plaatsing van deze laatste twee Quarantainers komt er ook een einde aan de actie van MIND Ypsilon, Anoiksis en Socialrun. Bert Stavenuiter, directeur van Ypsilon: “Wat begon als een vrij klein initiatief, groeide uit tot een geweldige actie. We hebben zoveel steun ontvangen dat we niet 1 maar 4 Quarantainers hebben kunnen (mede)financieren. Het was echt hartverwarmend, dus bij dezen aan iedereen die eraan bijdroeg: dank je wel.” 
Lees hier meer.

Panelonderzoeken door Trimbos en MIND

13 mei - Het Trimbos-instituut en MIND hebben beide eind april een panelonderzoek gedaan naar de gevolgen van corona en de genomen maatregelen voor mensen die al voor de crisis te maken hadden met psychische klachten. Wat blijkt? Panelleden geven aan meer psychische klachten te ervaren. Bij twee op de drie personen is de zorg weggevallen of aangepast.en driekwart mist face-to-face contact.

Naasten geven aan een grote druk te ervaren. Drie op de vier voelt zich machteloos en 86% maakt zich grote zorgen over het welzijn van zijn dierbare. MIND pleit ervoor om oog te houden voor deze groep en ook hun te vragen welke hulp zij nodig hebben. 
Lees hier meer over het panelonderzoek van MIND
Lees hier meer over het panelonderzoek van het Trimbos-instituut 

 

Steun en advies

Een hart onder de riem #4

Marja Hasert, medewerker adviesdienst Ypsilon vertelt over haar broer: “In de eerste week van deze crisis belde hij op en vertelde me dat hij minder last had van zijn stemmen.”

Een hart onder de riem #3

In een vlog vertelt vrijwilligster Hannie Boumans over haar zoon die al veel heeft meegemaakt en wat de coronamaatregelen met hun band doet. "We groeien steeds meer naar elkaar." Ook vertelt ze over de steun die ze altijd bij Ypsilon vond tijdens een crisistijd. “Ypsilon was er toen. En Ypsilon is er nog steeds.”

Een hart onder de riem #2

Caroline Mobach, vrijwilliger bij MIND Ypsilon in Zeeland, vertelt in haar vlog over de succesvolle digitale ledenbijeenkomst die ze organiseerde, wat ze het meest mist en hoe ze hiermee omgaat. “Ypsilonleden tonen al heel lang aan met elkaar veerkrachtig te zijn en die veerkracht die blijft ook onmisbaar. We zijn er voor jou. Jij bent er voor ons. We zijn er voor elkaar.”

Een hart onder de riem #1

Ypsilonvoorzitter Jan Zandijk vertelt hoe hij omgaat met de crisis en dat Ypsilon er voor jou is, óók nu! Alle leden hebben een mail met zijn persoonlijke boodschap ontvangen.

Telefonische adviesdienst

De telefonische adviesdienst van Ypsilon is gewoon bereikbaar. Van 10 tot 16 uur kun je bellen voor informatie of advies via (088) 000 21 20. Het kan iets drukker dan gewoonlijk zijn. Krijg je geen gehoor? Probeer het dan later nog eens. 

Veel mensen zijn noodgedwongen thuis en hebben weinig contact met anderen. Heb je behoefte aan een gesprek of een luisterend oor? Ook als je geen concrete vraag heeft kun je ons bellen. Wij zitten voor je klaar!

Adviesdienst online

Ook de adviesdienst online blijft bereikbaar. Stel je vraag per e-mail via adviesdienst@ypsilon.org
Meestal krijg je binnen 48 uur antwoord. Door de omstandigheden kan het ook hier iets langer duren.

Ypsilonvrijwilligers

In het hele land staan vrijwilligers van Ypsilon klaar om met je mee te denken en naar je te luisteren. Zij hebben kennis over wat er in jouw regio aan hulp voorhanden is. Hun contactgegevens staan in YN en op onze en/of jouw regionale website.

Blog

Onze voorzitter Jan Zandijk scheef een blog over deze moeilijke tijden.

MIND Korrelatie

Buiten onze openingstijden kun je bellen met de advieslijn van MIND Korrelatie. Op werkdagen bereikbaar van 9 tot 22 uur via (0900) 1450. Klik hier voor andere opties.

Mantelzorglijn

De Mantelzorglijn (030 - 760 60 55) van MantelzorgNL heeft een informatiepunt voor als je vragen hebt over mantelzorg.

Luisterlijn

Bij de Luisterlijn kun je dag en nacht terecht via telefoon, chat en mail.

Familievertrouwenspersonen  

De familievertrouwenspersonen staan ook tijdens de coronacrisis klaar voor naasten van mensen met psychiatrische en/of verslavingsproblemen. Je kunt bij hen terecht met vragen en problemen rond bezoek, verlof, gedwongen zorg en contact met behandelaars.
Hulp- en advieslijn: (0900) 333 2222 (10ct p/m) of kijk op www.familievertrouwenspersonen.nl

Top 10 tips voor mantelzorgers in coronatijd

Ypsilon, Labyrint-In Perspectief, MIND, MantelzorgNL, Movisie en het Trimbos-instituut maakten een top-10 met tips voor mantelzorgers om overeind te blijven. De tips gaan over afspraken met je naaste, de situatie met kinderen, jonge mantelzorgers, wat je kunt doen als jij zelf of je naaste ziek wordt, veiligheid, maar ook over plezier maken en goed voor jezelf zorgen. Een lijst met informatie en hulplijnen maakt de top-10 compleet.Klik hier voor het document.

Top 11 tips voor gemeenten

Daarnaast zijn er tips voor gemeenten. Want juist nu kunnen gemeenten, steunpunten mantelzorg en andere organisaties in het sociaal domein een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van mantelzorgers-ggz. Om de druk in families te verminderen en ervoor te zorgen dat deze mantelzorgers overeind blijven in deze lastige periode. Ypsilon roept mensen op om met de tips in de hand gemeenten te bewegen zich juist in deze psychisch zware tijden sterk te maken voor mantelzorgers ggz. Klik hier voor de 11 tips.

 

Informatie

Richtlijn ggz en corona

De richtlijn ggz en corona geeft advies aan zorgverleners. Op 28 oktober werd versie 8 gepubliceerd. De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op ventilatie en mondkapjes. Lees meer in dit artikel.

Informatie van de overheid

Mag ik nog op bezoek bij mijn familielid in de GGZ? Kan de ambulante behandeling van mijn naaste doorgaan?
De Rijksoverheid verzamelde vragen en antwoorden van patiënten en hun naasten over het coronavirus en de ggz. Lees hier de meest gestelde vragen. 

…‘Het betrekken van naasten in de zorg voor cliënten met (risico op) suïcidaliteit is in de huidige coronacrisis meer dan ooit van belang. Zorgverleners staan letterlijk op grotere afstand en dat maakt de rol van naasten bij suïcidepreventie cruciaal (…) Probeer als behandelaar hierin samen met de patiënt en zijn naasten te streven naar maatwerk in de best passende vorm.’

Ervaringen

Op de website Naasten in Kracht lees je de eerste corona-ervaringsverhalen. Mét tips wat we als naasten kunnen doen.

 

Activiteiten

Veerkracht tijdens corona

MIND organiseert een digitale perspectiefsessie ‘Veerkracht tijdens corona’ op woensdag 18 november van 11.00 – 12.30 uur voor iedereen met interesse. Chris Nijboer, de auteur van het rapport 'Veerkracht tijdens corona', levert hier een bijdrage aan. Klik hier om je kosteloos aan te melden.

Beeldbellen met je naasten

Je naaste niet alleen horen, maar ook zien? Bellen met beeld kan via computer, laptop, smartphone of tablet. Er bestaan hiervoor verschillende programma's en apps. Seniorweb zette de mogelijkheden op een rijtje. Klik hier voor het overzicht en instructie.

De Huiskamer van MIND

De livestream is helaas gestopt, maar MIND en Out of the Box TV maakten samen een alternatief programma. Voor de videorubriek “GGZ Stories” werd ‘onze’ Rita van Maurik geïnterviewd. Ze werkt bij de adviesdienst van Ypsilon. Ze vertelt over wat ze bij de adviesdienst doet en dat ze het fijn vindt dat ze haar steentje kan bijdragen zodat mensen zich beter gaan voelen. Ze gaat in op wat ze zelf geleerd heeft en over de impact van de coronacrisis op naasten.
Bekijk hier de video.

Wat te doen als je thuis zit?

GGZ Friesland verzamelde ideeën en tips om de dagen binnen door te komen. Klik hier voor de suggesties.

Bijeenkomsten in het land

Alle bijeenkomsten in het land, zowel die van Ypsilon als van andere organisaties gaan tot nader orde NIET door. 
Kijk op de agenda voor het laatste nieuws.

 

Wat doet Ypsilon?

Ypsilon komt op voor ggz-cliënten en hun naasten

Ypsilon overlegt samen met MIND met zorgaanbieders en beleidsmakers om ervoor te zorgen dat de ggz-zorg niet vergeten wordt. Een keer per week praten we met mensen van het ministerie, de ggz, politie en andere belangrijke partijen. We bespreken dan knelpunten en kijken hoe we die op kunnen lossen. Op de website van MIND vindt u wekelijks een update van wat er besproken is. 

Ypsilon schreef mee aan een brief van MIND aan de Tweede Kamer. Hierin vragen we aandacht voor de speciale positie van mensen met psychische problemen en hun naasten. In deze brief staat dat wij ons zorgen maken. Door de maatregelen om het coronavirus te stoppen valt veel zorg weg. Maar juist voor ggz-patiënten is het zo belangrijk is dat die doorgaat. Lees de brief hier en klik hier voor het nieuwsbericht hierover.

MIND Ypsilon in Kassa: Quarantainer bewijst dat ggz niet op slot hoeft

Op zaterdag 9 mei 2020 maakte TV-programma Kassa een uitzending over de gevolgen van corona voor mensen in de ggz. Tot de gevolgen behoren dat behandelingen gestopt zijn en dat mensen geen bezoek meer mogen ontvangen. Bert Stavenuiter, directeur van MIND Ypsilon, was in de uitzending aan het woord.


MIND Ypsilon-directeur Bert Stavenuiter sprak bij Kassa-TV
over de gevolgen van corona voor cliënten en naasten

Kijk hieronder de Kassa-uitzending van 28 maart terug ...


 

Nieuwsbericht

Ypsilon stuurt elke week een nieuwsbulletin over naasten en corona naar de abonnees van Ypsbul. Klik hier om naar het overzicht van nieuwsberichten te gaan. Klik hier om je hiervoor aan te melden.

Onze ervaringen delen

Voor de gesprekken met het ministerie willen we graag weten wat er speelt. Misschien kun je nu niet op bezoek gaan bij je naaste. Of ontstaan er andere problemen. We verzamelen alle ervaringen die samenhangen met deze coronacrisis. Laat ons weten waar je tegenaan loopt en stuur ons een mail.

 

Mooie voorbeelden

Altrecht: Quarantainer 

Bij een locatie van Altrecht in Utrecht is half april de eerste Quarantainer geplaatst. De Quarantainer is een container, met daarin twee compartimenten die door een glazen wand afgescheiden zijn van elkaar. In de container wordt er gecommuniceerd via een intercomsysteem en beide compartimenten hebben een eigen ingang. Na elke ontmoeting wordt de Quarantainer grondig gereinigd. Op deze manier kunnen geïsoleerde bewoners van zorginstellingen toch face-to-face contact hebben met familie. 
Klik hier voor het hele bericht.

GGZ Drenthe: partytenten voor veilig raambezoekje

Met twee partytenten creëerde de afdeling acute opname in Hoogeveen voor hun oudere patiënten een plek (met een veilige scheidingswand) om toch familieleden te kunnen ontvangen en spreken, met net dat beetje privacy die ieder mens nodig heeft. 
Lees hier het hele bericht.

sluit venster