U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > medicatie

Medicatie

'Medicatie'

Antipsychotica

De medicijnen die helpen tegen psychose worden antipsychotica genoemd. De werking van antipsychotica berust op hun invloed op de hersenen. Antipsychotica vormen bij psychose en schizofrenie de belangrijkste groep medicijnen. Ze zijn er in vele soorten en worden onderscheiden in 'klassieke' en 'atypische' antipsychotica.
De dosering luistert nauw. Er zijn verschillende toedieningsvormen.

Welk middel werkt en voor wie is heel persoonlijk. Ook bijwerkingen kunnen verschillen. Als het voorgeschreven middel niet of onvoldoende werkt of vervelende bijwerkingen heeft, is het de moeite waard om verder te zoeken naar een middel met de beste werking en de minste bijwerkingen, of een andere toedieningsvorm of dosering uit te proberen. Vraag de behandelaar ernaar.

Werking 

Tijdens een psychose gaat er iets mis in de hersenen. Neurotransmitters zijn stofjes die nodig zijn om signalen tussen hersencellen door te geven. Een van die neurotransmitters is dopamine. Bij een psychose is er een teveel aan dopamine in bepaalde hersengebieden. Hierdoor raakt de werking van de hersencellen verstoord. Wat de oorzaak is van deze balansverstoring is nog niet bekend. Alle antipsychotica blokkeren dopamine-receptoren (ontvangers).

<< Prof. dr. Lieuwe de Haan over het grote effect van het blokkeren van dopamine bij een gezonde controlepersoon...

 

Brochure

Goede en leesbare informatie over antipsychotica vindt u in de brochure Antipsychotica - Zo blijf je ze de baas, een uitgave uit 2013 van het Landelijk Platform GGz en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. Ook Ypsilon en Anoiksis werkten eraan mee. 
In de brochure staan ook diverse handige checklists over o.a. bijwerkingen en praten met de behandelaar.

Clozapine

Clozapine is een antipsychoticum dat een aparte plaats inneemt. Klik hier voor meer informatie.

Overige medicijnen

Naast de psychotische symptomen kan iemand last hebben van andere verschijnselen die het herstel bemoeilijken: manie, depressie, slecht slapen of angst. In ernstige gevallen kan de psychiater hiervoor antidepressiva, stemmingsstabilisatoren, angstremmers of slaap- en kalmeringsmiddelen voorschrijven.

sluit venster