U bent hier:
  1. home
  2.  > voor naasten
  3.  > lotgenotencontact

Lotgenotencontact

Wie behoefte heeft aan herkenning of steun van mensen die in dezelfde situatie zitten of al verder zijn, kan terecht bij een van de vele gespreksbijeenkomsten die Ypsilon organiseert. Uitwisseling van ervaringen met mensen die al langer met soortgelijke problemen omgaan kan leiden tot nieuwe inzichten.

Regionaal
In ruim 40 afdelingen door het hele land organiseren vrijwilligers gespreks- en themabijeenkomsten voor de leden van Ypsilon. U kunt op deze bijeenkomsten uw eigen verhaal kwijt aan mensen die begrijpen wat u doormaakt en leren van de ervaringen van lotgenoten. Regelmatig worden hulpverleners of andere professionals uitgenodigd om over een bepaald onderwerp mee te praten.
Wie in de eigen regio een gespreksbijeenkomst wil bijwonen, kan vrijblijvend een keer komen kijken. Komt u vaker, dan wordt verwacht dat u lid wordt van Ypsilon. Neem vooraf even contact op met de betreffende contactpersoon.

De manier waarop lotgenotencontact wordt aangeboden verschilt. Veel live-bijeenkomsten vinden plaats in een wijkcentrum of in een ggz-locatie. Maar soms beschikken afdelingen over een eigen (inloop)ruimte. In een enkel geval kun je als naaste ook terecht in een herstelacademie of zelfregiecentrum. Zelf heeft Ypsilon met steun van ZonMw onderzocht of ze zelfregiecentra met aanbod voor naasten kon ontwikkelen en wat daarin de behoefte van naasten zelf zijn. Die ontwikkeling loopt nog.

Landelijk (bovenregionaal)
Voor (ex-)partners, broers/zussen en 'kinderen-van' en voor familieleden van mensen in de forensische psychiatrie heeft Ypsilon een toegesneden aanbod. Voor hen organiseert Ypsilon een aantal keer per jaar bovenregionale bijeenkomsten op een centraal punt in het land.
Wilt u een uitnodiging voor een bijeenkomst van een van deze speciale groepen ontvangen, dan kunt u per telefoon of e-mail aan het landelijk bureau laten weten tot welke groep u behoort.
Klik hier voor de namen en gegevens van de contactpersonen van de landelijke, bovenregionale groepen.

sluit venster