U bent hier:
  1. Extra pagina's
  2.  > hoezo ziek?
  3.  > ziekte-inzicht

Omgaan met gebrek aan ziekte-inzicht

Veel mensen met psychoses vinden zichzelf niet ziek. Ze willen dan ook geen behandeling of medicatie. Hen overtuigen met argumenten werkt meestal niet. Dit onvermogen om de ziekte te herkennen heet 'anosognosia'. Het komt voor bij verschillende hersenbeschadigingen en kan ook voorkomen bij een psychotische aandoening.

De Amerikaanse psycholoog Xavier Amador, zelf ‘broer-van’, ontwikkelde een benadering om mensen tot zorg en behandeling te verleiden, gebaseerd op wederzijds respect: de LEAP-methode. Over deze methode schreef hij het boek I am not sick, I don't need help. Een Nederlandse versie verscheen in 2012 en is te bestellen via de webwinkel van Ypsilon.  

Zijn methode werd in ons land door psychiater Jules Tielens verder ontwikkeld tot zijn ‘Verbindende Gesprekstechniek’ voor hulpverleners. De praktijk van deze techniek heeft hij beschreven in een praktisch handboek: In gesprek met psychose (2012). Over deze techniek geeft Tielens trainingen aan professionals.

Ook voor familie is deze methode van belang. Ontbrekend ziekte-inzicht kan voor problemen zorgen en het contact moeilijk maken. Ypsilon ontwikkelde daarom, met de inzichten van Amador en Tielens, een workshop en een (online) brochure die handvatten bieden om het contact te behouden of verbinding te maken.
 

‘Met mij is niets aan de hand, dan moet je echt bij mijn buurman zijn hoor.’
 

Deze website is mede mogelijk gemaakt door Janssen         

sluit venster