U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > herstel

Herstel

Kan iemand herstellen nadat zijn been is afgezet? Het ligt eraan hoe je ‘herstellen’ definieert. Wie herstel alleen ziet als het verdwijnen van alle symptomen, is in de hoek van de psychose snel klaar met tellen: niet veel mensen overkomt dat.

Een aantal mensen, ook binnen Ypsilon, kan daarom maar moeilijk wennen aan de term herstel in GGZ-verband. Wat dat betreft is het Engels subtieler: herstel is afgeleid van recovery een breder begrip waar veel meer mensen zich bij thuis voelen.

Anderen, ook binnen Ypsilon, zijn blij dat er een eind komt aan de jarenlange focus op wat er allemaal niet meer gaat na een psychose, Volgens een veel gebruikte definitie is herstel een leven kunnen leiden dat naar hun eigen inzicht zinvol en bevredigend is, met of ‘voorbij’ de aandoening. Vanuit dat gezichtspunt hebben zelfs mensen die al jaren op een langverblijfafdeling wonen soms nog mogelijkheden tot herstel.

<< Doe gewóón, over psychische aandoeningen...

Die visie kan Ypsilon volkomen onderschrijven. Meer daarover kunt u lezen in onze zogeheten 'visiesheet' over het thema herstel, die u vindt door hier te klikken.

Meer informatie over herstel is onder andere te vinden op de website psychosenet.nl

Over de 5 fasen van herstel >>

Er zijn meer termen die dicht aanliggen tegen herstel, bijvoorbeeld zelfmanagement en eigen regie, maar die op nuances verschillen. Zelfmanagement is een term die wordt gebruikt in de zorg voor chronisch zieken en heeft te maken met grip krijgen op je eigen ziekteproces. Bijvoorbeeld zeggenschap over je eigen gezondheidsdossier. Eigen regie gaat verder, want gaat ook over zaken die niets met zorg te maken hebben, De mogelijkheid om zelf te kiezen wat je eet bijvoorbeeld of je leven in te delen zoals jij dat graag wilt.

Het Landelijk Platform GGz stelde programma's van eisen op voor zelfmanagement en passende zorg.
> Klik hier om deze te downloaden. 

sluit venster