U bent hier:
  1. home
  2.  > voor naasten
  3.  > erfelijkheid

Is het erfelijk?

Een psychose in uw familie?
U bent niet de enige met vragen over erfelijkheid. 
Bekijk hier de film die Ypsilon maakte.

Ontstaan

Over het ontstaan van psychosen is nog veel onduidelijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zowel erfelijke aanleg als invloeden vanuit de omgeving een rol kunnen spelen. Dat betekent dat de kwetsbaarheid om een psychose te ontwikkelen erfelijk is. Of je de ziekte krijgt, hangt ook af van allerlei andere factoren.
Klik hier voor meer informatie over de oorzaken van psychotische aandoeningen en risicogroepen.

Psychose in de familie

Statistische kans op schizofrenie door erfelijkheid

In de ene familie komen psychosen meer voor dan in de andere. Hoe nauwer de verwantschap, des te groter is de kans: Kinderen van iemand met een psychotische aandoening lopen meer risico dan ‘kleinkinderen-van’, broers of zussen meer dan neven en nichten, etc. Maar relativeer de cijfers wel: Als de helft van een eeneiige tweeling schizofrenie heeft, heeft de ander nog altijd 50% kans dat hij het niet krijgt. Als uw broer of zus schizofrenie heeft dan is de kans 9% dat u ook schizofrenie ontwikkelt en de kans bij uw kinderen nog maar 2%- en dus 98% dat het niet gebeurt. Ter vergelijking: in de hele bevolking is de kans op schizofrenie ongeveer 1%.

Ervaringen

Wat doe je met die kennis? Bijna iedereen met psychose in de familie heeft wel eens nagedacht over vragen als: Wel of geen kinderen? Heeft het nog wel zin om een studie af te maken? Krijg ik de ziekte zelf ook? Deze vragen zijn niet gemakkelijk te beantwoorden. Lees hier de ervaringen en overwegingen van anderen.

Digitale gespreksgroep

Lijkt het u prettig om in contact te komen met anderen en ervaringen uit te wisselen? In een digitale gespreksgroep (per e-mail) over dit onderwerp kunnen mensen met elkaar in contact treden en leren van elkaars ervaringen. Heeft u hiervoor belangstelling? Meld ons dat dan hier. Bij voldoende aanmeldingen start Ypsilon een digitale gespreksgroep over dit onderwerp.

Informatie

Erfocentrum
Het Erfocentrum geeft voorlichting en antwoorden op vragen rond erfelijkheid, erfelijke aandoeningen en genetisch onderzoek via de website www.erfelijkheid.nl, films en de website www.zwangerwijzer.nl. Via Erfomail kun je vragen voorleggen. Medewerkers van het Erfocentrum geven een antwoord op maat, gebaseerd op wetenschappelijke informatie. 
Download hier het infoblad 'Schizofrenie en erfelijkheid' van het Erfocentrum.

Onderzoek

GROUP
Het GROUP-project is een groot wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op de kwetsbaarheid en beschermende factoren voor het ontwikkelen van een psychotische stoornis. Het bestudeert zowel de genetische als de omgevingsfactoren die hierbij een rol spelen. In het onderzoek gaat het met name om de interactie tussen genetische, biologische, psychologische en sociale invloeden.
Het onderzoek heeft 10 jaar geduurd en heeft plaatsgevonden van april 2004 t/m december 2013. 
Klik hier voor meer infomatie over het GROUP-onderzoek.

>>Prof. dr. Lieuwe de Haan over onderzoek naar de rol van erfelijke factoren bij schizofrenie...
>>Prof. dr. Lieuwe de Haan over het risico op psychose bij broers en zussen na cannabisgebruik...


Financiers 

                  

Heeft psychose in de familie uw kinderwens beïnvloed?
  1. ja, daarom begin ik niet aan kinderen 29.5% / 52 stemmen
  2. nee, ik heb er nooit over nagedacht 27.8% / 49 stemmen
  3. ja, maar ik zet mijn kinderwens door 21.6% / 38 stemmen
  4. ik heb wel nagedacht, maar mijn besluit blijft gelijk 21% / 37 stemmen

totaal aantal stemmen: 176

sluit venster