U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > migranten

Een andere taal of cultuur?

Zorgaanbod voor migranten
 

Mikado HelpdeskDe geestelijke gezondheidszorg in Nederland is nog steeds (te) weinig ingesteld op patiënten afkomstig uit een andere cultuur. Sommige instellingen hebben een aparte afdeling voor transculturele hulpverlening: psychiatrie die rekening houdt met culturele verschillen en de achtergrond van patiënten. Klik hier voor een overzicht van het zorgaanbod.

 

 

Informatie over psychose en schizofrenie in het Berbers of Arabisch

Ismail doet vreemd
Filmpje over psychose in het Berbers.
Dit filmpje is gemaakt i.k.v. een samenwerkingsproject van Indigo, Ypsilon en Pharos dat tot doel heeft dat Marokkaanse jongeren eerder hulp krijgen. 

Ziek of bezeten? 
Over verschillen en overeenkomsten tussen psychose en bezetenheid. Interview met een imam en een psychiater van Marokkaanse afkomst. Oorspronkelijk Nederlands gesproken, deze versie is voorzien van Berberse voice-over. Klik hier voor de Nederlands gesproken versie.

Schizofrenie: wat is dat eigenlijk?
Filmpje van Familiecoaching Utrecht. Beschikbaar in Nederlandse, Berberse en Marokkaanse versies.
Deze versie is Nederlands ondertiteld en in het Berbers ingesproken.
Deze versie is Nederlands ondertiteld en in het Arabisch ingesproken.

Luister-cd Schizofrenie uitgelegd

Tot nu toe had je dubbel pech als je een naaste met schizofrenie had en alleen het Berbers machtig was. Want er was geen enkele informatie in die taal beschikbaar. Ypsilon ontwikkelde in samenwerking met GGZ Midden-Holland de luister-cd ‘Schizofrenie uitgelegd’.
De luister-cd is te bestellen via de webwinkel.

 

 

 

Familiecoaching

Familiecoaching of thuiscoaching is een gezamenlijke service van Ypsilon Utrecht en Indigo (GGZ Altrecht). Teams van getrainde familie-ervaringsdeskundigen en sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen (SPV) bezoeken (voornamelijk Marokkaanse) families van wie er een familielid vanwege een psychotische aandoening onder behandeling is bij de GGZ.
Meer informatie: www.altrecht.nl

Familiecoaching in 10 minuten uitgelegd

 

Behandeling

GGZ in Balans 
GGZ in Balans is een kleine zorgaanbieder, actief in Rotterdam en Breda. Bij GGZ in Balans is behandeling in diverse talen mogelijk, waaronder Turks, Arabisch, Berbers, Frans en Spaans.
Meer informatie: GGZ in Balans 

NOAGG
Centrum voor transculturele geestelijke gezondheidszorg 
NOAGG richt zich op mensen met een Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse, Surinaamse, Iraanse of Afghaanse achtergrond. NOAGG biedt cultuursensitieve behandelingen, die aansluiten bij de persoonlijke levenssituatie en houdt daarbij rekening met specifieke culturele kaders.
Meer informatie: www.noagg.nl

De Evenaar 
De Evenaar is een expertisecentrum voor mensen met psychiatrische problematiek én een andere culturele achtergrond. De Evenaar biedt zorg aan deze cliënten en ondersteunt hulpverleners vanuit hun specifieke expertise. 
Meer informatie: www.ggzdrenthe.nl

i-psy, interculturele psychiatrie 
i-psy biedt behandeling die rekening houdt met cultuur en geloofsovertuiging. Bij i-psy werken hulpverleners die naast Nederlands bijvoorbeeld ook Turks, Marokkaans, Arabisch, Pools, Russisch, Frans of Engels spreken. i-psy is gevestigd in verschillende plaatsen in Nederland. 
Meer informatie: www.ipsy.nl

Alternatieve behandeling 
Voor informatie over islamitische genezers klik hier.

Overige informatie

Open the doors
Informatie over schizofrenie in verschillende talen zoals Arabisch, Grieks, Engels, Italiaans, Japans, Portugees, Spaans.
www.openthedoors.com

Wil je verder lezen? Log in. Of word lid!

Want als je lid van Ypsilon bent, dan kunnen wij ook jou steunen. Met advies voor jouw persoonlijke situatie, met informatie op maat, met een luisterend oor en met vrijwilligers in jouw regio. Ypsilon komt dan ook op voor jou en je naaste met psychosegevoeligheid. Hoe groter hoe sterker!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggen

sluit venster