U bent hier:
  1. home
  2.  > zorg en herstel
  3.  > complexe zorg
  4.  > dubbele diagnose

Psychose en verslaving

Een groot deel van de patiënten in de ggz die een ernstige psychische stoornis hebben, gebruikt alcohol of drugs of is hieraan verslaafd.
Andersom hebben mensen in de verslavingszorg vaak ook psychische problemen.
We spreken van een 'dubbele diagnose' wanneer iemand een psychiatrische aandoening heeft, zoals psychose of schizofrenie, en daarnaast verslaafd is aan alcohol of drugs.

Blowen

Bij mensen die daar door genetische aanleg gevoelig voor zijn kan het gebruik van drugs, ook cannabis, de kans op het ontstaan van psychosen vergroten. Ook kunnen drugs leiden tot een terugval in een psychose. Uit onderzoek is duidelijk geworden dat blowen het ontstaan van een psychose vervroegt.

Brochure Dubbele Diagnose

Veel voorlichtingsmateriaal is er niet, zeker niet voor familieleden. De online brochure 'Dubbele Diagnose, informatie voor familieleden' geeft achtergrondinformatie, verdieping en uitleg over oorzaken en gevolgen, zorg en behandeling, maar vooral over wat familie en naasten kunnen doen, voor zichzelf én voor hun familielid. Als je goed geïnformeerd bent, sta je steviger in je schoenen staan en ben je beter in staat om de problemen in je familie en naaste omgeving het hoofd te bieden.

Ben je Ypsilonlid? Dan vind je onderaan deze pagina een directe link om de brochure als pdf-bestand te downloaden.
Tegen betaling is er een papieren versie verkrijgbaar via de webwinkel.

Behandeling

De psychose en de verslaving beïnvloeden elkaar. Dat maakt de behandeling moeilijk. De patient moet afkicken om zijn psychose te behandelen en van zijn psychose af zijn, om de verslaving te kunnen behandelen.
Behandeling moet gelijktijdig en met zorg gebeuren. En het drugsgebruik geleidelijk afgebouwd. Daarom zitten in de ambulante teams tegenwoordig deskundigen uit zowel de psychiatrie als de verslavingszorg. Ondersteuning van de patiënt en het werken aan een alternatieve daginvulling zijn belangrijke elementen uit de behandeling.

Verschillende instellingen werken met een geïntegreerde dubbele diagnose behandelmethode (IDDT).

Meer informatie: Landelijk Expertise- en Implementatiecentrum Dubbele Diagnose

 

<< Arts-onderzoeker Julia Meijer over het effect van blowen op de informatieverwerking...


 

Wil je verder lezen? Log in. Of word lid!

Want als je lid van Ypsilon bent, dan kunnen wij ook jou steunen. Met advies voor jouw persoonlijke situatie, met informatie op maat, met een luisterend oor en met vrijwilligers in jouw regio. Ypsilon komt dan ook op voor jou en je naaste met psychosegevoeligheid. Hoe groter hoe sterker!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggen

sluit venster