U bent hier:
  1. home
  2.  > psychose
  3.  > drugs en alcohol

Psychose, drugs en alcohol

Drugs en alcohol worden in de hele samenleving gebruikt. Dus ook door mensen met een psychotische aandoening. Gebruik komt onder hen wel veel meer voor dan onder de doorsnee bevolking.
Naast recreatief gebruik kan een reden voor middelengebruik een vorm van zelfmedicatie zijn. Dat wil zeggen dat mensen middelen gebruiken om de psychiatrische symptomen of de bijwerkingen van de medicijnen te onderdrukken. Echter, het gebruik van middelen kan ook juist  psychiatrische stoornissen of symptomen veroorzaken of uitlokken.

Bij mensen die daar door genetische aanleg gevoelig voor zijn kan het gebruik van drugs (LSD, cannabis, cocaïne, XTC, amfetamine) de kans op het ontstaan van psychosen vergroten. Ook kunnen drugs leiden tot een terugval in een psychose. Uit recent Australisch onderzoek is duidelijk geworden dat blowen het ontstaan van een psychose met ruim 2,5 jaar vervroegt. Nederlands onderzoek laat zien dat broers en zussen van een patient een vergroot risico hebben opeen psychose als zij cannabis gebruiken:

Het is in de praktijk moeilijk om de relatie tussen middelengebruik en psychiatrische problematiek te ontwarren. Om een van de twee aandoeningen als oorzaak van de andere aan te wijzen is bijna onmogelijk. Daarom kun je beter spreken van wederzijdse beïnvloeding door twee stoornissen. 

Dubbele diagnose

Als er sprake is van afhankelijkheid van alcohol en/of drugs (verslaving) èn een psychiatrische aandoening, dan spreekt men van dubbele diagnose. Deze combinatie vereist een specifieke behandelaanpak.
Lees hier meer over de behandeling.

Lees hier meer over risico's op een psychose bij verschillende drugs.

Nieuw onderzoek: cannabis als medicijn?

Cannabidiol, een stofje uit de cannabisplant, is mogelijk geschikt als medicijn tegen schizofrenie. De Nederlandse medisch bioloog Matthijs Bossong gaat cannabidiol binnenkort testen op Britse jongvolwassenen met een verhoogd risico op deze ziekte.
'De schadelijke effecten van cannabis worden veroorzaakt door THC, het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van de cannabisplant’, zegt medisch bioloog Matthijs Bossong. ‘Maar in de plant zit ook het stofje cannabidiol, en uit recent Brits onderzoek blijkt dat dit belangrijke symptomen van schizofrenie, zoals psychoses en angstgevoelens, juist vermindert.’
Matthijs Bossong hield op de Ypsilon Studiedag 2012 een presentatie over zijn onderzoek.

Meer informatie
Landelijk Expertise- en Implementatiecentrum Dubbele Diagnose
Trimbos instituut
www.drugsinfo.nl

sluit venster