U bent hier:
  1. home
  2.  > voor naasten
  3.  > broers en zussen

Broers en zussen

'Ik zou zo graag weer gewoon zus of broer willen zijn, maar ik weet niet hoe ik dat voor elkaar krijg.' 
'Wat als mijn ouders de zorg straks niet meer aankunnen?'

De relatie met een broer/zus met een psychiatrische aandoening kan lastig zijn. Je maakt je zorgen over de toekomst: hoe moet het als jullie ouders er niet meer zijn? Welke verwachtingen zijn er over mijn inzet? Wat kan en wil ik doen? 
Misschien heb je vragen over erfelijkheid: krijg ik het ook? Krijgt mijn kind het ook?
Of je kampt met rouw en verdriet om de broer of zus die ooit gezond was. Met boosheid, omdat de aandacht vaak naar je zieke broer of zus uitgaat. 

Brussen

Broers en zussen van iemand met een ziekte, stoornis of beperking (psychisch, verstandelijk of lichamelijk) worden ook wel 'brussen' genoemd. Dit is een samentrekking van de woorden broer en zus. Deze term helpt bij het zoeken naar meer informatie.

Mijn broeders hoeder

Over de complexe relatie en de impact van het hebben van een psychisch zieke broer of zus. 
Afstudeerfilm (HKU) van Anna Trentelman en Suzy van der Wal. Bekijk hieronder de trailer.

 

 

 

 

 

 

 

Mijn Broeders Hoeder TRAILER from Nightwalk Films on Vimeo.

Ondersteuning

Voor volwassen brussen is er nauwelijks tot geen aanbod. Ypsilon is de enige organisatie die lotgenotencontact voor hen organiseert. Alleen al bij Ypsilon staan zo'n 500 brussen geregistreerd. Je bent dus niet de enige!

Gespreksbijeenkomsten

Speciaal voor (volwassen) broers en zussen organiseert Ypsilon enkele keren per jaar een gespreksbijeenkomst (voor Ypsilonleden gratis). Check regelmatig de agenda voor de data. Ben je lid van Ypsilon en geregistreerd als broer of zus? Dan krijg je automatisch een uitnodiging toegestuurd. Klik hier om lid te worden.

E-mailgroepen

Ypsilon heeft verschillende online gespreksgroepen. Ook voor broers/zussen is er zo'n groep. Klik hier voor meer informatie of direct aanmelden.

Jonge brussen

Voor jongere broers en zussen (<18 jaar) is er meer aanbod. Veel GGZ-instellingen organiseren cursussen en groepen voor broers en zussen van kinderen met een psychische aandoening. Vraag ernaar bij de instelling of zoek op internet op 'brussen GGZ'.

Meer zien of lezen over dit thema?

Boeken

Over de grens - Brenda Kerstens-Zwitserloot
De oudste broer van de auteur blijkt een leven te leiden van drugs, criminaliteit en grote psychische problemen. Haar geweldige broer van vroeger bestaat niet meer en haar onvoorwaardelijke liefde en helpende hand moeten plaats maken voor meer afstand, om zo ook zelf overeind te blijven. ‚ÄčKlik hier voor meer informatie.

Verdwaald in alle vragen - Alje Kamphuis
In het boek Verdwaald in alle vragen, probeert journalist Alje Kamphuis te achterhalen waarom zijn broer Ernst een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Klik hier voor meer informatie.

Zo gaan we niet met elkaar om - Renske Jonkman
De schrijfster blikt terug op haar jeugd in een Noord-Hollands dorp met lieve ouders, een gehandicapt zusje en een oudere broer die ze adoreert. Maar de broer gaat zich gaandeweg steeds vreemder gedragen en wordt uiteindelijk opgenomen in een psychiatrische inrichting.
‚ÄčKlik hier voor meer informatie.

YN

YN, het kwartaalblad van Ypsilon, publiceert regelmatig over dit onderwerp. Klik hier voor artikelen die eerder verschenen in YN.

Theater

Hou me los 
Nynka Delcour maakte de theatervoorstelling ‘Hou me los’ over haar oudere broer Tom, die aan schizofrenie lijdt, en hun onderlinge band. Met deze voorstelling biedt ze troost en herkenning aan iedereen die in zijn omgeving met de ziekte te maken heeft. Klik hier voor meer informatie.

Vuile was
Naar aanleiding van de voorstelling 'Hou me los' is een documentaire gemaakt over de voorstelling, de publieksreacties en meer in het algemeen schizofrenie en hoe deze ziekte erin hakt bij patiënten en naasten. Na een crowdfundingsactie gesteund door Ypsilon, kon het eindresultaat worden gemaakt: de dvd ‘Vuile was?’. De dvd is te koop via de webwinkel

Ik en mijn broer 
Actrice Barbara Gozens vertelt hierin over het levenslange contact met haar broer die aan schizofrenie lijdt. In de scènes krijgen momenten uit haar leven en het leven van haar broer op een theatrale wijze gestalte. Voor meer informatie: Toneelgroep de Stoelen.

Onderzoek

Het Nederlands Jeugdinstituut onderzocht welke ondersteuning broers en zussen nodig hebben. Uit deze quickscan blijkt dat het merendeel van de brussen (60%) helemaal niet weet waar ze terecht kunnen voor ondersteuning, maar dat zij graag meer hulp zouden krijgen. Ze willen vooral ervaringen delen met lotgenoten (76%) of een luisterend oor bij vrienden of familie vinden.
Klik hier voor het document.

 

 

Nanette vertelt over de zorg voor haar broer met psychose >>

bron: Psychosenet

 

 

 

Wil je verder lezen? Log in. Of word lid!

Want als je lid van Ypsilon bent, dan kunnen wij ook jou steunen. Met advies voor jouw persoonlijke situatie, met informatie op maat, met een luisterend oor en met vrijwilligers in jouw regio. Ypsilon komt dan ook op voor jou en je naaste met psychosegevoeligheid. Hoe groter hoe sterker!

Klik hier om lid te worden.
Bent u al lid? Klik dan hier om in te loggen

sluit venster